KERTMOZI

EGON SCHIELE: A HALÁL ÉS A LÁNYKA

​színes, feliratos, osztrák-luxemburgi életrajzi film, 110 perc, 2016
korhatár besorolás: 12

IDŐPONT

2020. augusztus 2., vasárnap 21:00

CÍM

Garten 8228 Lovas, Fő út 12.

BELÉPŐ

1500 FT

18 éves korig ingyenes

lovasi lakcímkártyával rendelkezőknek és nyugdíjasoknak félárú 

1/2

„Az erotikus műalkotások egyben szakrálisak is”- írta egy levelében az aktfestészetet forradalmasító Schiele, aki rövid pályafutása során sokat küzdött kora prűd közvéleményével. A mindössze 28 évesen elhunyt művész provokatív munkáinak fő témái az erotika és a halál voltak. Ez részben annak is köszönhető, hogy 15 évesen elvesztette édesapját, akihez nagyon közel állt. A családi tragédiát tetézte az első világháború előtti vészterhes időszak reményvesztett hangulata, Schiele művészete így különös lenyomata lett kamaszkori gyötrelmeinek és gyászának, identitáskeresésének és a másik nemhez fűződő szenvedélyes kapcsolatának.

 

Tizenkilenc évesen már olyan nagyságok művei mellett szerepeltek képei egy nemzetközi képzőművészeti szemlén, mint Gauguin, Matisse, Van Gogh, Munch és Oskar Kokoschka. Schiele az 1910-es években a Bécstől nem messze fekvő Neulengbachban dolgozott. Ekkoriban készítette leginkább megbotránkoztató képeit, modelljei általában fiatal nők vagy lányok voltak. 1912-ben a Schiele műtermébe belépő helyi rendőr egy ilyen aktképét látva azonnal feljelentette a művészt a közerkölcs megsértése és kiskorú megrontása vádjával, s a festőnek 24 napot börtönben kellett töltenie. A vádakat végül ejtették, de számos aktképét megsemmisítették. Schiele az ellene folyó perben harcosan kiállt a szabad művészet mellett, a börtönben is folyamatosan festett.

A mindössze 28 évet megélt festő több mint 2800 alkotást hozott létre Műveit a maga korában pornográfnak bélyegezték, később a nácik degeneráltnak minősítették, a háború utáni Ausztriában pedig nem tartották jelentősnek. Alkotásai ma már csillagászati összegekért kelnek el.

A filmben két női karakter kap kiemelt szeretet, akik a legnagyobb hatással voltak Schiele munkásságára és az életére: húga és első múzsája, Gréti, valamint a 17 éves Wally, aki kétségkívül igazi szerelme volt, és akit a Halál és a lányka című híres festményével tett halhatatlanná.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

TÁMOGATÓINK: 

Ha kérdése van, írjon nekünk!

8228 Lovas, Fő út 12. 

hello@residentart.com  

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon