top of page

aug. 05., P

|

Civilház

Felsőörsi Fotóudvar- megnyitó

"Édesem, keserűm" - a Felsőörsi Fotóudvar hivatalos megnyitója Mautner Zsófiával

Felsőörsi Fotóudvar- megnyitó
Felsőörsi Fotóudvar- megnyitó

Idő és helyszín

2022. aug. 05. 19:00 – 21:00

Civilház, Felsőörs, 8227 Szabadság tér 5.

Az eseményről

Nyitvatartás: 2022. augusztus 5–14.

mindennap 17:00–22:00

Helyszín: 8227 Felsőörs, Civil Ház, Szabadság tér 5.

A Felsőörsi Fotóudvar programjaira a belépés ingyenes.

Megnyitó: 2022. augusztus 5., péntek, 19 óra

A Fotóudvart megnyitja: MAUTNER ZSÓFIA szakácskönyvszerző

Csendéletektől az ételfotózáson át a disznóvágásig – az idei Felsőörsi Fotóudvar szabadtéri és beltéri fotókiállításain bemutatott művek az étkezés és a fotográfia összefüggéseit vizsgálják. A 10 napon át tartó beszélgetések, tárlatvezetések, irodalmi programok és filmvetítések is e téma köré szerveződnek. Az eseménysorozatot Mautner Zsófia nyitja meg. Hemző Károly ételfotói és csendéletei kapcsán Lajos Mari és Szarka Klára mutatja be a páros legendás szakácskönyvsorozatának háttértörténetét. Egy nap a Balatoné, ahol a legfrissebb helyi művészeti kezdeményezések mellett két Hemző Károly-díjas alkotó, Bielik István és Pályi Zsófia beszél saját művei mentén a szabadidő témájáról, a balatoni nyaralások rendszerváltás előtti történetéről pedig Forgács Péter elbeszéléséből lehet tájékozódni. Az irodalom és a gasztronómia határterületein Cserna-Szabó András és Darida Benedek kalauzolja a Fotóudvarba érkezőket. Szabó Eszter Ágnes és Kocsi Olga különleges ételperformansza vezeti be a Capa Központ csoportos kortárs fotókiállítása, a CAPAZINE LET’S EAT anyagát, amelynek középpontjában a húslevestől a rántott húson át a kolbászig terjedő skálán szereplő ételek közösségteremtő ereje áll. A programot a Robert  Capa életművét tárgyaló beszélgetések, filmvetítések mellett a nagy sikerű Pillanatképek Robert Capa életéből című zenés felolvasó-színházi est zárja – a világhírű fotóriporter szerepében Adorjáni Bálint, közreműködik Szőke Barna és Boros Levente (The Qualitons). A Felsőörsi Fotóudvar teljes programja 25 kortárs magyar fotográfus, alkotó és szakember közreműködésével valósul meg.

Együttműködő partner: Felsőörs Község Önkormányzata

​CAPAZINE LET’S EAT alkotók: Fajgerné Dudás Andrea, Hodosy Enikő, Kocsi Olga, Ladocsi András, Matók Zsuzsa, Máté Balázs, Rostás Bianka, Sándor Emese, Simon Zsuzsanna, Szabó Eszter Ágnes, Sztrehalet Oxána, Takács Márton, Vedres Ági, Vékony Dorottya

Szervező partner: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Kurátor: Mucsi Emese (Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ)

Megnyitó

Felsőörsi Fotóudvar: Édesem, keserűm 

2021.08.05., péntek, 19:00 Felsőörsi Fotóudvar

Több mint 25 kortárs alkotó és gondolkodó, 4 kiállítás, különleges esti fotóbemutatók, kertmozi, koncertek, irodalmi programok, közös főzés, receptgyűjtés, valamint izgalmas beszélgetések az étkezés, a fotográfia és az irodalom összefüggéseiről a felsőörsi Civilházban és környékén. A második Felsőörsi Fotóudvar nyitórendezvényén köszöntőt mond Mautner Zsófia szakácskönyvszerző, gasztroblogger és Mucsi Emese kurátor (Capa Központ).

Édes élet

Mautner Zsófia szakácskönyvszerző és Mucsi Emese kurátor beszélget 

2021.08.05., péntek, 19:00 Felsőörsi Fotóudvar

„Mi is – számomra elsősorban a kulináris perspektívámból szemlélve – a hedonizmus? A hatperces tanyasi tojás, amit, ha megvágunk, lávaszerűen folyik a sárgája. Egy szelet ropogós héjú kovászos kenyér, enyhén sós vajjal. Minden tavasszal az első, vaskos, lédús spárga, és minden októberben az első falat parázson sült sütőtök. A friss, tengerízű, édes garnéla, amit éppen csak annyira futtatunk meg egy kevés fokhagymás, chilis olívaolajon, hogy szürkéről rózsaszínűre váltson. Egy félbetört, lédús füge, egy tökéletes alma. A még langyos, mazsolás Ferdinánd (kelttésztás csiga), ami nagymamám és a kunmadarasi nagyszülői ház nosztalgiáját szimbolizálja. Ízek, színek, állagok, emlékek, érzések, érzelmek, érzetek – összérzéki kavalkád, amely több síkon hat.”

/Részlet Mautner Zsófia LET’S EAT! c. megnyitószövegéből/

“Mindenmentes” 

Tárlatvezetés 2021.08.05., péntek, 21.30

Mucsi Emese kurátor (Capa Központ) tárlatvezetése a Felsőörsi Fotóudvaron.

Na, ez nem konyhapszichológia! Forgács Péter médiaművész & Pléh Csaba pszichológus, nyelvész beszélget 2022.08.06. szombat, 18.00 Felsőörsi Fotóudvar

A pszichoanalízist a XX. század egyik meghatározó szellemi áramlataként tartjuk számon, amely Bécsben, az 1800-as évek végén keletkezett, Sigmund Freud munkássága nyomán. A lélekelemzés erőteljesen megváltoztatta az emberi pszichéről vallott addigi felfogást, és megteremtette a modern lelki gyógymódok elméleti és gyakorlati alapjait. Kulturális és szellemi kisugárzása a mai napig is számottevő, az élet minden területén megfigyelhető jelenségek elemzéséhez nyújt alapot. Forgács Péter médiaművész és Pléh Csaba pszichológus, nyelvész beszélgetése során szó lesz arról, hogy milyen hatása lehet az alkotói hozzáállásra és gyakorlatra a pszichoanalízisnek, és művészként milyen módszerekkel lehet közelíteni a témához? Milyen módokon lehet a személyes és össztársadalmi témákat feldolgozni és bemutatni, és milyen szerepe lehet mindebben a humornak vagy épp az iróniának?

Német Egység a Balatonnál (2011, film, HD, színes, 79 perc) 

Kertmozi 2022.08.06., szombat, 20:00 Felsőörsi Fotóudvar

A Balatont nem csak azért imádták a keletnémetek (1961 és 1989 között) mert máshova nemigen utazhattak, de selymes vize, a nyugati-keleti rokonok találkozásai és a magyar vendégszeretet is vonzó volt. Mindeközben a keletnémet Stasi és a magyar BM is aktívan megfigyelte őket. A film ezt a sok szempontú történetet mutatja be. Bevezetőt mond a rendező, Forgács Péter médiaművész.

Megnyitó: EAT DESIGN Urlike Köb fotográfus és a honey & bunny művészpáros kiállítása 

2021.08.07., vasárnap, 17:00–22.00 Alsóörs Török-ház

Ulrike Köb fotográfus és a honey & bunny művészpáros (Sonja Stummerer & Martin Hablesreiter) 15 éve dolgoznak az élelem és a design témakörrel. Kiállításukban a fenntarthatóság kérdését járják körül. Az élelem szorosan összefügg a klímaváltozással és az ökológiával. Az élelmiszer előállítása földünk erőforrásainak nagy részét igénybe veszi. A mezőgazdaságra jut a világ teljes édesvíz fogyasztásának 70%-a, szén-dioxid kibocsátásának 30%-a. Ezen felül a szárazföld felszínének 53%-a áll mezőgazdasági felhasználás alatt, létrehozva így az emberiség ’mezőgazdasági lábnyomát’. Európában az élelem kb. 40%-a kerül a szemétbe, ami azt jelenti, hogy mindezen erőforrásokat a semmiért vettük igénybe. Ha egy fenntartható jövőről álmodunk, akkor élelmiszer kultúránk és étkezési szokásaink komoly kérdést jelentenek. Az EAT DESIGN kiállítás nyitóeseménye közös főzéssel indul, majd 19 órakor köszöntőt mond Robert Sereinig, Osztrák Kulturális Fórum igazgató-helyettese, végül az est performansszal, valamint az elkészült ételek és italok elfogyasztásával zárul.

2022.08. 09. kedd

Csoki, kolbász, rántott hús 

Tárlatvezetés 2022.08.06., szombat, 20:00 Felsőörsi Fotóudvar

Mucsi Emese kurátor (Capa Központ) tárlatvezetése a Felsőörsi Fotóudvaron.

Csokoládé (2000, angol-amerikai romantikus vígjáték, 121 perc) 

2022.08.09., kedd, 21:00 Kertmozi Felsőörsi Fotóudvar

A Csokoládé (Chocolat) Lasse Hallström 2000-ben bemutatott romantikus vígjátéka, Juliette Binoche és Johnny Depp főszereplésével. Vianne Rocher (Juliette Binoche), lányával, Anoukkal (Victoire Thivisol) utazgató asszony, aki csokoládéboltot nyit egy kis faluban, amellyel meghódítja a lakókat, különös érzéke van ugyanis ahhoz, hogy mindenki számára a legmegfelelőbb csokoládét válassza ki. Reynaud grófja (Alfred Molina) elszántan harcol az asszony üzlete ellen, mert a férfi szerint Vianne csokoládéi romlásba taszítják a lakókat. A helyzet a falucska lakóit is megosztja.

Az igazi magyar lecsó olyan, mint az Úristen… 

2022.08. 10. szerda, 18.00–21.30 Közös főzés és beszélgetés Felsőörsi Fotóudvar

„…Egy, mégis annyiféle, ahányan hisszük” – olvasható Cserna-Szabó András az Élet és Irodalomban megjelent A lecsóról című írásában. Tegyünk-e bele fokhagymát vagy sem? Rizzsel tálaljuk vagy üssünk rá tojást? Megy hozzá a tejföl vagy az „ugyanmá” kategória? A körülötte kirobbanó heves viták kapcsán kijelenthető, hogy „nincs a jelen magyar gasztrozófiának szimbolikusabb és sorsdöntőbb kérdése a lecsónál.” Az est folyamán az irodalom és az főzés gyakorlatának, valamint kultúrtörténetének határterületét járjuk be Cserna-Szabó András író, szerkesztő, publicistával és Darida Benedek szerkesztő, alkalmi betűvető, hobbifőzővel. A Nagy macskajajkönyv – avagy süssünk-főzzünk másnaposan című kötet társszerzői 18 órától lecsót készítenek kóstolásra, ezt követően pedig 19 órától a főzés, az írás és az élet személyes vonatkozású összefüggéseiről beszélgetnek, ízelítőt adva régebbi és újabb kapcsolódó munkáikból is.

Nem erőszak a disznótor 

Tárlatvezetés 2022.08.06., szombat, 22:00 Felsőörsi Fotóudvar

Mucsi Emese kurátor (Capa Központ) tárlatvezetése a Felsőörsi Fotóudvaron.

BALATORIUM 

Vetített képes előadás 2022.08.11., csütörtök, 18:00 Felsőörsi Fotóudvar

Kevesen vannak, akiket ne kötne mély érzelmi szál ehhez a sok tekintetben egyedülálló természeti-társadalmi jelenséghez, tájhoz, kultúrához, a Balatonhoz. Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország tagadhatatlanul legfontosabb régiói közül való, amelynek valóságát számtalan tényező alakítja, és amely számtalan érdek metszésében fekszik. A planktonoktól a befektetőkig, a nádastól a nyaralókig, a halaktól a vitorlázókig, a helybeliektől a bebírókig, az ökológusoktól a strandüzemeltetőkig minden érdekelt ismeri a saját szempontjait, ha a Balatonról van szó. De mennyire vagyunk tudatában ennek az érzékeny ökoszisztémának a bonyolult összefüggéseivel? Valóban ismerjük-e tavunkat és a tájat, amelyekhez annyira kötődünk, és vajon képesek vagyunk-e a részérdekek mellett megismerni és felismerni közös érdekeinket? E kérdések jegyében határozta meg a VEB2023 kiemelt projektjeként a régió ökológiai kérdéseit vizsgáló, és azokat a művészet és az edukáció eszközeivel közvetítő BALATORIUM programsorozatot.

Senki szigetén

Beszélgetés Bielik István Hemző-díjas fotográfussal 

2022.08.11., csütörtök, 19:00 Felsőörsi Fotóudvar

Bielik Istvánt 2016 nyarán a menyasszonya sétára invitálta szülőfaluja, Hercegszántó környékére. Első pillantásra megigézte a hely atmoszférája, a táj érintetlensége. Ekkor határozta el. A Baja–Bezdán-csatorna (Ferenc-tápcsatorna) utolsó szakasza, a Senki szigetének is nevezett Kengyija, ami kataszterileg Horvátországhoz tartozik (az itt lévő víkendházak, szántóföldek és földek mind Horvátországban vannak bejegyezve), de a terület – aminek hivatalos határa a Duna lett – szerbiai fennhatóságú, a lakosság pedig többségében magyar. Kengyija a történelem során a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, Magyarország, majd Jugoszlávia része is volt, így néhányan az idősebb helyiek közül négy ország állampolgárai is voltak. A Bajai-csatorna partján lévő hétvégi házak nagy részébe nincs bevezetve az áram, a víz és a telefon, és az erdők miatt gyakran térerő sincs. Egyre kevesebb ilyen területet találni, amely még lakott, mivel a fiatalok városi életre vágyva, munkahely reményében elhagyják ezt a vidéket és nagyvárosokban vagy külföldön próbálnak szerencsét. Bielik Istvánnal a Felsőörsi Fotóudvaron kiállított munkájával kapcsolatban beszélgetünk alkotói hozzáállásáról, riportfotózásról, természetfotózásról, emberi történetekről és a Hemző-díjas anyagáról.

A Hemző-díjat az a 35 év alatti magyar (határon túli és anyaországi) fotográfus nyerheti el, aki szellemiségében és a szakmai minőségben Hemző Károly munkásságához méltó műveket hozott létre a kiírást megelőző években.

Felsőörsi Fotómesék – Hamuházak, ürmös bor és egy felsőörsi románc

Vetített képes előadás 2022.08.11., csütörtök, 20:00 Felsőörsi Fotóudvar

Rásky Mihályné Zsuzsa néni felsőörsi tanár, helytörténész vetített képes előadása alkalmával ezúttal a Hamuházak történetét mutatja be a Balatoni-felvidéken, kiemelve a felsőörsi példát. Emellett egy nagymamától származó, különleges ürmös bor receptjét is megismerteti a jelenlévőkkel, amelyet anno az asszonyfarsangon fogyasztottak, kizárólag hölgyek társaságában. Szó lesz még Kisfaludy Sándor és Szegedi Róza felsőörsi románcáról, az esküvőjükről a gróf Batthyány Elemér által készített festmény elemzése kapcsán, amely a helyi préposti ház erkélyén készült.

Elolvadok! Ételfotó-workshop Kocsi Olga és Szabó Eszter Ágnes képzőművészek vezetésével 

Workshop 2022.08.12., péntek, 17:00 Felsőörsi Fotóudvar (Civilház)

A hétköznapokban leginkább a kereskedelmi katalógusokban látunk ételcsendéleteket. Többnyire sajtok, nyers húsok, halak, zöldségek szerepelnek a képeken, néha italok és sütemények is, amelyeket azzal a szándékkal fotóznak le, hogy kedvet csináljanak a megvásárlásukhoz. Nem nehéz észrevenni az összefüggéseket a katalógusok kompozíciói és a művészettörténet remekei között számon tartott csendéletek között. Mi lehet az összefüggés a festészet és a fotók között? Hogyan érzékelhető a romlandóság, az elmúlás a hétköznapjainkban megjelenő reklámfotókon? Milyen praktikákat alkalmazhatunk, ha szeretnénk az ételeinket minél érzékletesebben lefotózni? Az ételek mulandóságának megállítása a képeken illúzió, szélsőséges esete a soha el nem olvadó fagylalt. A fagyi ugyanis olvad, csepeg, alakul, a fogyasztását követeli. Mi a hűs desszert jövője? Lesz-e fagylalt még a globális felmelegedés után is? Hogyan hűtjük a fagyijainkat? Vissza a jégverembe? A különleges ételfotó-workshopra Szabó Eszter Ágnes és Kocsi Olga képzőművészek várják a jelentkezőket, akikkel együtt alkothatnak és morfondírozhatnak a fenti kérdéseken.

Rakott manióka, avagy mit teszünk az asztalra, ha kiszáradnak zsíros földjeink? Élő főzőshow és gyökér-jóslás Kocsi Olga és Szabó Eszter Ágnes képzőművészekkel 

Performansz 2022.08.12., péntek, 19:00 Felsőörsi Fotóudvar (Civilház)

Hogyan gondoljuk újra a magyar konyha klasszikus fogásait a klímaváltozás tükrében? Milyen a magyar olívaolaj? Hogyan változnak a tradicionális hazai ízek? A magyar mangó és magyar manióka mikor kerül bele a rakott krumpli alapanyagai közé? A helyzet fokozódik, a serpenyő serceg, a performansz végén pedig kóstolót kínálnak.

CAPA COOL

Vetített kiállítás 2022.08.12., péntek, 21:30 Felsőörsi Fotóudvar (Civilház)

A Capa Központ nyári programja, a CAPA COOL egy vetítés erejéig Felsőörsön is várja a látogatókat, ahol a Capa Központ saját produkciójában készült CAPAZINE lapszámokban megjelent fotósorozatokat, valamint a Capa-nagydíj díjazottjainak anyagait láthatja a közönség rendhagyó módon mozgóképes formában, zenei kísérettel, hűsítőkkel.

Gurulj képbe! Kerékpáros tárlatvezetés a Garten Balaton kiállításain 

2022.08.13., szombat, 16:00 Felsőörs (Civilház), Lovas, Csopak

A biciklitúrával egybekötött tárlatvezetésen a résztvevők a Garten felsőörsi, lovasi és csopaki tárlatait szakavatott túravezetők kíséretében tekinthetik meg. Edzés testnek és léleknek egyaránt. Kezdés a felsőörsi Civilház udvarán.

Robert Capa: A tetten ért halál Beszélgetés és könyvbemutató Csizek Gabriellával, a Capa Központ kurátorával 2022.08.13., szombat, 19:00 Felsőörsi Fotóudvar

Az est során Csizek Gabriella, a Robert Capa, a tudósító című kiállítás kurátora avatja be a jelenlévőket Robert Capa életművébe, izgalmas életének különleges eseményei és munkásságának mérföldkövei ismertetésén keresztül. Szó lesz többek között a spanyol polgárháborút bemutató, André Kertész szerkesztésében megjelent A tetten ért halál című könyvről, amely Robert Capa és Gerda Taro képeit tartalmazza. Az új reprint kiadás egy fotótörténeti ritkaság, pontos mása az 1938-as kötetnek, de az eredeti papírképek és negatívok felhasználásával új másolatok készültek hozzá, és kiegészült egy történeti igényű esszével. A könyv a Park Kiadó gondozásában, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai támogatásával jött létre.

Közel Capához (magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2014)

Kertmozi 2022.08.13., szombat, 20:00 Felsőörsi Fotóudvar

Hogyan lehet egy olyan emberről filmet készíteni, akinek hatalmas legendáriuma van, és minden irányból ellentétes véleményeket, meggyőződéseket hallani róla? Kékesi Attila dokumentumfilmje erre az ellentmondásra próbál választ találni. A néző közeli barátok visszaemlékezései alapján alkothat képet Robert Capáról, a világhírű magyar származású fotóművészről. A készítők arra törekedtek, hogy a film segítségével közel kerüljünk a legendás fotóshoz, ezért is választották a Közel Capához címet. Bevezetőt mond Csizek Gabriella, a Capa Központ kurátora.

33 perc Lajos Mari konyhájában (magyar dokumentumfilm, 33 perc, 2022) 

Kertmozi 2022.08.13., szombat, 21:00 Felsőörsi Fotóudvar

A Lajos Mari–Hemző Károly szerzőpáros szakácskönyvei 1982 óta közel négymillió példányban keltek el – kevés ilyen sikertörténetet ismerünk a magyar könyvkiadás történetében. Az eredetileg olasz szakos bölcsész Lajos Mari és a sportfotósként, riporterként, majd képszerkesztőként tevékenykedő, a fotózásban „mindentudó” Hemző Károly a magánéletben is társak voltak, és feladataikat is megosztották egymással. A magyar gasztronómiában mérföldkőnek számító könyvsorozatuk fő újítása az volt, hogy a korábbi, csak szöveges szakácskönyvekkel szemben a 33, 66 és 99 jegyében született kötetek képes illusztrációkkal segítették a megértést, és hozták meg a kedvet egy-egy fogás elkészítéséhez. A Lajos Mari–Hemző Károly páros által jegyzett kiadványok így a magyar fotótörténetben is kiemelt szereppel bírnak. Sokan közülünk először ezekben a szinte minden magyar háztartásban megtalálható kiadványokban láthattunk először igényes ételfotót. A Capa Központ produkciójában készült dokumentumfilmben Lajos Mari mesél a megismerkedésükről Hemző Károllyal, a közös életükről, a családi vállalkozássá vált szakácskönyv-bizniszről, különleges konyha-műtermükről és az ott megesett emlékezetes történetekről, a disznózsír és a kacsazsír használatáról, a fordítói és szinkrondramaturgi munka kulisszatitkairól, valamint Hemző Károly sokrétű életművéről.

2022.08.14. vasárnap 

Édesem, keserűm 

Kiállítások Felsőörsi Fotóudvar 2022.08. 05.–14. 17:00–22:00 A Felsőörsi Fotóudvar kiállításai megtekinthetők.

Esemény megosztása

bottom of page