aug. 21., P | GARTEN BÁZIS

FRISS HÚS RÖVIDFILMFESZTIVÁL ANIMÁCIÓS VÁLOGATÁSA

Solar Walk, Entrópia, A nyalintás nesze, Lidérc úr - és még sok más nemzetközi díjnyertes animáció magyar alkotók műhelyéből a nyolcvan perces válogatásban.
A regisztráció le van zárva
FRISS HÚS RÖVIDFILMFESZTIVÁL ANIMÁCIÓS VÁLOGATÁSA

Idő és helyszín

2020. aug. 21. 21:00 – 22:30
GARTEN BÁZIS, Lovas, Fő út 12.

Az eseményről

A Friss Hús rövidfilmfesztivál a hazai filmszakma egyik legfontosabb eseménye. Ebben az animációs válogatásban szereplő kisfilmek közül például Andrasev Nadja A nyalintás nesze című Bodor Ádám adaptációját harmadik díjjal jutalmazták cannes-i Cinefondation versenyben, 2018-ban a Berlinale programjában debütált Bucsi Réka Solar Walk című játékos sci-fije, majd 2019-ben Tóth Luca Lidérc úr című szerelmesfilmje és Buda Flóra Anna Entropia című coming of age MOME diplomafilmje is, utóbbi pedig elhozta az LMBTQ filmeket elismerő Teddy-díjat. Hegyi Olivér Take Me Please című szakítós filmje a 6. Friss Hús legjobb magyar animációja lett, Nagy Szabolcs Fiaskó című stop motion abszurdja pedig a legjobb 30 év alatti rendező díját kapta ugyanebben az évben. Ács Zsuzsanna Budapesti Metropolitan Egyetemen készült dokuanimációja, a Betti egy aktivista taxisnőt mutat be, Horesnyi Máté szintén METU filmje, a fekete-fehér Jacques ámokfutása abszurd helyzeteken keresztül keresi a lét értelmét, Richolm Orsolya SZFE-diák személyes ihletettségű egypercese, az Akartam csinálni egy filmet a fájdalomról pedig egy ösztönösen nyers próbálkozás a fiatalkori szerelmi szenvedés feldolgozására.

Tóth Luca: Lidérc úr (15 perc)

A fiatal férfi mellkasröntgenén egy aprócska személy sziluettje rajzolódik ki, fejének búbja tumorként türemkedik ki az ifjú oldalából. Vajon ki ez a parányi lény és milyen változást hoz magával, miután világra jön a férfi testéből?

Ács Zsuzsanna: Betti (5 perc)

A film főszereplője Forgó Betti, akiben a ’80-as években punkként erős volt a szabadságvágy. Ezt a szabadságot a taxizásban találta meg, és azóta is így keresi a kenyérre valót. A filmben eredeti riport hangzik el, melyet animációval elegyítek. Betti az autójában mesél az elmúlt 25-30 év taxis történéseiről. Szó esik a taxisokról szóló negatív sztereotípiákról, a ’90-es blokádról, az Uber elleni tüntetésről, és arról is, hogy ő miként van jelen ezeken az eseményeken.

Hegyi Olivér: Take Me Please (14 perc)

A film egy szakítás és velejáróinak lemodellezése: a fiú bizonytalan, a lány megelégeli ezt, a fiú találkozik a lány új fiújával, ami megrázóbb a vártnál, a fiú menekülni próbál, a fájdalom fokozódik, sodródik az árral, annyira sajnáltatja magát, hogy „bele is hal”, utána megint egymásra találnak, végül kénytelenek belátni, hogy ez mégsem működik.

Horesnyi Máté: Jacques ámokfutása (9 perc)

Szabad kompozíciós film, mi egymástól független jelenetek összekapcsolásából adódó érzet mentén definiálja a mindennapok mibenlétét. A munka lényege ezen jelenetek viszonyában van jelen, abban, hogy miként kerülnek a karakterek egymás számára érthetetlen dolgai kapcsolatba, egy nagyobb hatás alatt. Mindez egy monokróm világban Jacques Tati-tól vett példára.

Buda Flóra Anna: Entropia (10 perc)

Az entrópia egy bomló, rohadó folyamat. A történet három párhuzamos szálon fut, és három nő életkörülményeit mutatja be. Egyikük az erdőben vadállatként van jelen, a másik egy boltban keresi a helyét a harmadik pedig egy zárt rendszerben él és saját elméjének rabja. Hirtelen egy légy kerül a gépezetbe mely képes mindhárom univerzumon átjárni és elindít egy bomló folyamatot, ami által a nők találkozhatnak egymással.

Andrasev Nadja: A nyalintás nesze (9 perc)

A különleges növényeit nagy gonddal ápoló nőt nap mint nap figyeli a szomszédasszony macskája. Perverz játékuk egészen addig fajul, amíg egy nap a macska eltűnik. A következő tavasszal különös vendég érkezik látogatóba. A film Bodor Ádám Megbocsátás című novellája alapján készült.

Richolm Orsolya: Akartam csinálni egy filmet a fájdalomról (2 perc)

R szívét darabokra aprítja a tény, hogy élete egyik legnagyobb szerelmének új barátnője lett. Mielőtt teljesen felemésztené a fájdalom, fel kell ismernie, hogy nem mástól kell várnia a harmóniát.

Nagy Szabolcs: Fiaskó (5 perc)

Egy öregember éli hétköznapi életét az erdei kunyhójában, mikor egyszer csak, egy furcsa szerzet érkezik hozzá, aki megpróbálja eladni neki varázslatos portékáit.

Bucsi Réka: Solar Walk (21 perc)

A Solar Walk egy kozmikus utazás, mely a káosz melankóliájának elfogadásáról szól az egyén és a naprendszer közötti tér és időbeli perspektívaváltásokon keresztül. Az alkotás iránti vágy az animáció egyedi és játékos textúráján keresztül mutatkozik meg.

A regisztráció le van zárva

Esemény megosztása