top of page

aug. 02., V

|

GARTEN BÁZIS

MOZI: EGON SCHIELE: A HALÁL ÉS A LÁNYKA

Az életrajzi dráma a 20. század eleji Bécs egyik legizgalmasabb művésze, a tragikusan fiatalon elhunyt Egon Schiele életét és művészetét viszi a vászonra.

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
MOZI: EGON SCHIELE: A HALÁL ÉS A LÁNYKA
MOZI: EGON SCHIELE: A HALÁL ÉS A LÁNYKA

Idő és helyszín

2020. aug. 02. 21:00 – 23:00

GARTEN BÁZIS, Lovas, Fő u. 12.

Az eseményről

Az erotikus műalkotások egyben szakrálisak is”- írta egy levelében az aktfestészetet forradalmasító Schiele, aki rövid pályafutása során sokat küzdött kora prűd közvéleményével. A mindössze 28 évesen elhunyt művész provokatív munkáinak fő témái az erotika és a halál voltak. Ez részben annak is köszönhető, hogy 15 évesen elvesztette édesapját, akihez nagyon közel állt. A családi tragédiát tetézte az első világháború előtti vészterhes időszak reményvesztett hangulata, Schiele művészete így különös lenyomata lett kamaszkori gyötrelmeinek és gyászának, identitáskeresésének és a másik nemhez fűződő szenvedélyes kapcsolatának. Apja halála után nagybátyjához került, aki felismerte festői zsenialitását. Az ő támogatásával került be alig tizenhét évesen a bécsi Művészeti Akadémia hallgatói közé, azonban a hagyományos, szigorú oktatás, az antik művészet és a klasszikus beállítású modellek festése nem sok hatással volt rá. Annál nagyobb benyomást tett rá a szecesszió, különösen Gustav Klimt munkássága, aki később mentora is lett.

1909-ben, tizenkilenc évesen már olyan nagyságok művei mellett szerepeltek képei egy nemzetközi képzőművészeti szemlén, mint Gauguin, Matisse, Van Gogh, Munch és Oskar Kokoschka. Schiele az 1910-es években a Bécstől nem messze fekvő Neulengbachban dolgozott. Ekkoriban készítette leginkább megbotránkoztató képeit, modelljei általában fiatal nők vagy lányok voltak. 1912-ben a Schiele műtermébe belépő helyi rendőr egy ilyen aktképét látva azonnal feljelentette a művészt a közerkölcs megsértése és kiskorú megrontása vádjával, s a festőnek 24 napot börtönben kellett töltenie. A vádakat végül ejtették, de számos aktképét megsemmisítették. Schiele az ellene folyó perben harcosan kiállt a szabad művészet mellett, a börtönben is folyamatosan festett.

A mindössze 28 évet megélt festő több mint 2800 alkotást hozott létre Műveit a maga korában pornográfnak bélyegezték, később a nácik degeneráltnak minősítették, a háború utáni Ausztriában pedig nem tartották jelentősnek. Alkotásai ma már csillagászati összegekért kelnek el.

A filmben két női karakter kap kiemelt szeretet, akik a legnagyobb hatással voltak Schiele munkásságára és az életére: húga és első múzsája, Gréti, valamint a 17 éves Wally, aki kétségkívül igazi szerelme volt, és akit a Halál és a lányka

című híres festményével tett halhatatlanná.

színes, feliratos, osztrák-luxemburgi életrajzi film, 110 perc, 2016

Rendező: Dieter Berner

Korhatár besorolás: 12

BELÉPŐDÍJ: 1500 FT

18 ÉVES KORIG ÉS NYUGDÍJASOKNAK INGYENES

LOVASI LAKCÍMKÁRTYÁVAL RENDELKEZŐKNEK FÉLÁRÚ

Esemény megosztása

bottom of page