top of page

aug. 06., Cs

|

GARTEN BÁZIS

MOZI: MAPPLETHORPE - LOOK AT THE PICTURES

A film egy olyan ellentmondásos művészt mutat be, aki a fotográfia műfaját kortárs képzőművészetté emelte.

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
MOZI: MAPPLETHORPE  - LOOK AT THE PICTURES
MOZI: MAPPLETHORPE  - LOOK AT THE PICTURES

Idő és helyszín

2020. aug. 06. 21:00 – 23:00

GARTEN BÁZIS, Lovas, Fő út 12.

Az eseményről

„Nézzék meg a képeket!” A konzervatív Jesse Helms szenátor ezekkel a szavakkal próbálta meg sárba tiporni Robert Mapplethorpe művészetét, akinek képei a szexualitás, a meztelenség és a fetisizmus őszinte ábrázolásával átlépték a határokat és aki egy olyan kulturális háborút indított el, mely a mai napig tart.

A J. Paul Getty Múzeum és The Los Angeles County Museum of Art (LAKMA) éppen egy közös Mapplethorpe retrospektív kiállításra készülnek. A film kiindulópontul használja fel a The Perfect Medium címmel készülő kiállítás kurátorainak előkészítő munkáját, hogy első alkalommal próbálja meg elmesélni Robert Mapplethorpe életének és munkásságának teljes történetét.

A rendezők, Fenton Bailey és Randy Barbato a Mapplethopre személyisége és szakmai élete közötti szoros kapcsolatot, összefonódást vizsgálják. Az alkotók teljes hozzáférést kaptak a The Robert Mapplethorpe Foundation anyagaihoz, így a dokumentumfilm ritkán vagy soha sem látott archív felvételeket használ és a művész néhány még soha nem látott fotóját is bemutatja. “Még a legsokkolóbb, letiltott képeket is eredetiben mutatjuk meg, pontosan úgy, ahogy a művész szerette volna,” nyilatkozták az alkotók.

Mapplethorpe jelenléte nagyon erős a filmben, a történet leginkább az ő elmeséléséből bontakozik ki sohasem publikált hangfelvételek segítségével, teljes őszinteséggel és sokkoló nyíltsággal. A művész intim portréját nővére, Nancy, és öccse, Edward visszaemlékezései keretezik. Edward Mapplethorpe, maga is művész és fotós, Robert asszisztenseként dolgozott sok éven keresztül, és ő volt felelős a felvételek tökéletes technikai kivitelezéséért.

A MAPPLETHORPE: LOOK AT THE PICTURES végigköveti Mapplethorpe művészi útját egészen a new yorki indulásától a felívelésig és a haláláig. A dokumentumfilm a huszadik század egyik legfontosabb művészének őszinte portréja.

színes, feliratos, amerikai dokumentumfilm, 109 perc, 2016

Korhatár besorolás: 18

BELÉPŐDÍJ: 1500 FT

18 ÉV ALATT ÉS NYUGDÍJASOKNAK INGYENES

LOVASI LAKCÍMKÁRTYÁVAL FÉLÁRÚ

Esemény megosztása

bottom of page