top of page

aug. 08., Szo

|

GARTEN BÁZIS

PÓDIUM: RENDSZERVÁLTÓ GALÉRIÁK

30 éve talpon! Vörösváry Ákos, a díszeli Első Magyar Látványtár és Kishonthy Zsolt, a miskolci alapítású Mission Art Galéria tulajdonosa beszélgetnek műkereskedelemről és az eufórikus évekről.

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
PÓDIUM: RENDSZERVÁLTÓ GALÉRIÁK
PÓDIUM: RENDSZERVÁLTÓ GALÉRIÁK

Idő és helyszín

2020. aug. 08. 19:00 – 21:00

GARTEN BÁZIS, Lovas, Fő út 12.

Az eseményről

"Gyűjtőnek lenni több, mint magánügy"- állítja Vörösváry Ákos a díszeli első Magyar Látványtár alapítója, aki családi örökségből vágott bele a műgyűjtésbe. Alapítványa 1990 tavaszán jött létre. A Látványtár gyűjteménye múzeumi értékű darabokat is felsorakoztat Moholy-Nagy László, Korniss Dezső, Anna Margit munkáitól Vaszkó Erzsébet, Román György és Hortobágyi Endre műveikig terjedően.

A MissionArt Galériát 1990-ben Miskolcon alapította Jurecskó László és Kishonthy Zsolt, az akkor tíz éves múzeumi gyakorlattal rendelkező két művészettörténész. Első sikereiket a nagybányai festészet feltárásával érték el. Monografikus kiállításaik új megvilágításba helyeztek számos, addig szinte teljesen ismeretlen, vagy alig ismert életművet. A nagybányai festők e kiállítások és az általuk kiadott monográfiák hatására váltak ismertté a művészettörténeti köztudatban.

A MissionArt Galéria eddigi legjelentősebb vállalkozása a Magyar Nemzeti Galériával és a müncheni Haus der Kunsttal közösen rendezett Mattis Teutsch és a Der Blaue Reiter című kiállítás. E projekt a részben (főleg külföldön) elfeledett, kitűnő magyar avantgarde mester, Mattis Teutsch János művészetét mutatja be, - párhuzamba állítva a Blaue Reiter tagjainak műveivel - két nagyszabású kiállításon 2001-ben Budapesten és Münchenben. A kiállítás előkészítésében és a katalógus létrehozásában Mattis Teutsch művészetének legismertebb kutatóiból álló nemzetközi (magyar, német, román, amerikai) szakembergárda vett részt. E nagyszabású tárlatokhoz magyar, angol, német nyelvű katalógusok kapcsolódtak. Mattis Teutsch János művei később a MissionArt által rendezett, önálló kiállításokon szerepeltek Los Angelesben, Bécsben, Stuttgartban, Berlinben és Londonban.

A 2010-es években a MissionArt Ujj Zsuzsi, Wahorn András, feLugossy László, Kocsis Imre műveit tárta a nyilvánosság elé, munkásságukról könyvet jelentetett meg.

Napjainkra a MissionArt jelentős kortárs gyűjteménnyel rendelkezik. A Galéria tulajdonosai, Jurecskó László és Kishonthy Zsolt privát, de e téren jellemzően megegyező vonzalmait és érdeklődését tükröző (mintegy 250 db-os) kollekció az 1960-as évektől napjainkig tartalmaz igen változatos műveket.

BELÉPŐDÍJ: 1000 FT

18 ÉVES KORIG ÉS NYUGDÍJASOKNAK INGYENES

LOVASI LAKCÍMKÁRTYÁVAL RENDELKEZŐKNEK FÉLÁRÚ

címlapkép: Vörösváry Ákos Hortobágyi Endrével

Esemény megosztása

bottom of page