top of page

júl. 22., P

|

Random Bagel Bar

Random Szita Selection

szitanyomat kiállítás a Garten válogatásában

Random Szita Selection
Random Szita Selection

Idő és helyszín

2022. júl. 22. 19:00 – 2022. szept. 30. 19:00

Random Bagel Bar, Örvényes, 8242 Új utca 2.

Az eseményről

Random Szita Selection - A Garten Balaton szatelit kiállítása a Random Bagel Barban 

19 óra megnyitó: A kiállítást megnyitja Schneller János

19:30: borkóstoló Ermenes Gazdaság közreműködésével

Random falatok és egy pohár prosecco minden kedves vendégnek a megnyitó ideje alatt.

A szitanyomat művészi használata az 1960-as években kezdődött Amerikában, és elsősorban Andy Warhol nevével hozható összefüggésbe. Magyarországon a neoavantgárd művészek egy csoportja kezdett el vele kísérletezni az 1970-es évek elején. A Budapesti Műhely néven ismertté vált művészeti egyesület számos magyar és nemzetközileg ismert művésszel készített szitanyomatot, melyek közül a legtöbb máig szerepel a műkereskedelem kínálatában. A szitanyomás hetvenes évek második felére, de főként az 1980-as években terjedt el és vált bevett sokszorosított grafikai eljárássá idehaza. Számos kitűnő szitanyomó műhely jött létre ebben az időszakban (Szentendrén, Vácott, Makón).

A limitált példányszámú szériák minden lapja számozott és a művész által aláírt egyedi nyomatként kerül forgalomba. Egy szitanyomat lehet önálló alkotás, vagy egy korábbi festmény szitanyomatba átültetett változata. A technika lényege, hogy minden színt külön rétegként nyomnak át a sűrű szövésű szitán keresztül a papírra. A szitának a kimaszkolt, illetve emúlzió által kitakart részein nem hatol át a festék, a többi részen azonban átnyomódik a papírra. A látvány e homogén színfelületek összességéből születik meg.

Válogatásunkban a nemzetközi hírű Nicholas Schöffertől, a szentendrei Aknay Jánoson és DrMáriás groteszk alkotásain át a legfiatalabb generációt képviselő művészekig terjed. Bánki Ákos, Kontúr Balázs, Romvári Márton, Szentgróti Dávid, valamint a urban art néhány képviselője is szerepel a válogatásban: Baranyai B. András, Borsándi Balázs Boci, Stark Attila, és Szentandrási Vörös Csillag Krisztián. 

A szitanyomat a kezdő gyűjtők és a kortárs művészet rajongói számára legmegfelelőbb választás, hogy beszálljanak a műgyűjtésbe. Válogatásunk sokfélesége bepillantást nyújt a műfaj képviselőinek gazdag vizuális kínálatába.

Mindenkit várunk szeretettel!

Esemény megosztása

bottom of page