top of page
gartenbalaton_felhivas_fekvo_2021_05_24_

Felhívás a Garten Balaton Art Fairen való részvételre

 

A Garten Alapítvány felhívást tesz közre a Garten Balaton Art Fair 2021 képzőművészeti kiállításon és vásáron való részvételre kortárs képzőművészek és fotográfusok számára. A Garten Balaton Art Fair célja, hogy bemutatkozási és kiállítási lehetőséget biztosítson művészeknek és elérhető közelségbe hozza a műtárgyvásárlás lehetőségét a szélesebb közönség számára. Ennek érdekében az Art Fair-rel egy időben számos egyéni képző- és fotóművészeti kiállítás, tárlatvezetés, pódiumbeszélgetés, koncert és filmvetítés várja a kultúra értékei iránt nyitott közönséget. Az idén harmadszorra megrendezett Art Fair rendhagyó módon tematikusan kerül megrendezésre. Az idei kiállítás és vásár kurátori koncepciója, tematikája a HATÁRAINK címet viseli. A felhívásra olyan műveket várunk, melyek valamilyen módon reflektálnak erre a tematikára.

A tematika és kurátori koncepció részletes leírása

Az elmúlt másfél évünk a bezárkózásról, a védekezésről és az elrejtőzésről szólt. Ez nem csak gondolkodásunkat és viselkedésünket, hanem a megjelenésünket is nagyban megváltoztatta. Az arcmaszk, a száj és a mimika elrejtése révén társas kommunikációnkat gátolta, ugyanakkor tudatosította bennünk a vizualitás szerepének fontosságát a kommunikációban. Sok esetben olyan határokat kellett átlépnünk, amelyek az alkalmazkodásra, korábbi rutinjaink átgondolására kényszerítettek bennünket.

A festmény szintén értelmezhető a művész és befogadó közötti kommunikációs határfelületként, mely egyszerre megmutat, eltakar, közvetít, üzen, megszólít. A művészek a befogadó szemében gyakran identifikálódnak az általuk létrehozott képekkel, így egy-egy név említésekor nem a művész arca, hanem egy-egy alkotása jelenik meg a befogadó képzeletében. Ez a megállapítás számos kérdést felvet. Pl.: Mennyiben azonosulunk a magunkról közvetített képi üzenetekkel és mennyire azonosítunk másokat azokkal? A járványhelyzet vége felé vajon mennyire tudunk megszabadulni orvosi-, vagy a szerepeink által ránk osztott maszkjainktól? Mit tudunk felmutatni, megőrizni értékeinkből, és miben változtatták meg értékrendünket az elmúlt másfél év határhelyzetei? És egyáltalán, mitől védtek és mitől védenek meg minket a képek, melyeket létrehozunk és szemlélünk nap mint nap magunk körül? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat a Garten Balaton Art Fair tematikus, HATÁRAINK című válogatása.

Az alkotóktól olyan műveket várunk, melyek az elmúlt egy évben készültek, és valamilyen formában reflektálnak a pandémia által megváltozott körülményekre, a HATÁRAINK tematikára. Nem feltétlenül kell azonban vizuális reflexióra gondolni. A reflexió lehet koncepcionális-, vagy közvetett kapcsolatban ez elmúlt egy év szokatlan szituációival, alkotói helyzeteivel; felfedezett, vagy átmentett értékeinkkel, szorongásainkkal és megtalált örömeinkkel, kételyeinkkel és bizonyosságainkkal.

A Garten Balaton Art Fairen az elmúlt évekhez hasonlóan körülbelül 150 műalkotás kiállítását tervezzük. Éppen ezért a jelentkezőket arra kérjük, hogy a beküldött művek nagysága ne haladja meg a 70x70cm-es méretet azaz a magasság és a szélesség összege a 140 cm-es hosszúságot. Tekintettel a vásár széles közönséget megszólító jellegére az értékesítési ár az egyes művek esetében nem haladhatja meg a 150 ezer forintos értékhatárt, mely szempont figyelembevételére kérjük a jelentkezőket.

A felhívás kiírója: Garten Kortárs Művészeti Alapítvány

A jelentkezés határideje: 2021. június 6. éjfél

 

A jelentkezők köre:

  • A pályázó magyar állampolgársággal, vagy legalább bejelentett állandó magyarországi lakcímmel rendelkezik.

  • A pályázó felsőfokú művészeti tanulmányokat végzett képzőművész, vagy művészeti tanulmányaiból igazolhatóan három évet befejezett diák.

  • A felhívásra festménnyel, fotográfiával, grafikával és sokszorosított grafikával lehet jelentkezni. A pályázatra plasztikákat, illetve térbe állítható szobrokat nem áll módunkban elfogadni.

  • Az alkotások a művész tulajdonát kell, hogy képezzék.

Beküldhető művek:

  • Festmény, fotográfia, sokszorosított grafika.

  • Térplasztikákat és szobrokat nem áll módunkban elfogadni.

  • Kérjük, hogy a beküldött műveknél a magasság és a szélesség összege ne haladja meg a 140 cm-es hosszúságot.

Kiállítás és vásár ideje: 2021. július 30. - augusztus 21.

Kiállítás és vásár helye: Nagy Gyula Galéria, Lovas, 8228 Fő út 12.

 

A jelentkezés menete

I.kör

Online jelentkezés, mely csatolmány formájában tartalmazza:

- a linkről letölthető, kitöltött adatlapot

- maximum 5 db pályamű 72 dpi minőségű fotóreprodukcióját (max. 1MB méretben, jpg formátumban), melynek (FONTOS!!!) fájlneve tartalmazza a mű adatait, ebben a sorrendben: alkotó_cím_technika_méret_évszám.

A jelentkezéseket a gartenbalaton@gmail.com email címre várjuk.

A tárgyban kérjük feltüntetni: Garten Balaton Art Fair 2021 felhívás

A beérkezett jelentkezéseket szakmai bizottság bírálja el. A bizottság a konzultáció jogát fenntartja a jelentkezőkkel az elbírálása során.

 

II. kör

A beérkezett művek elbírálását követően a kiválasztott művészek a kiállításra és eladásra részletesen vonatkozó megbízási szerződés elfogadásával válnak a Garten Balaton Art Fair 2021 kiállítás és vásár résztvevőivé. A megbízási szerződés aláírásának feltétele, hogy a jelentkező és az alapítvány kölcsönösen megegyezik az értékesítési árban, valamint a jelentkező elfogadja a megbízási szerződésben leírtakat, és az értékesítés után az eladási árból az alapítványt megillető 30%-os megbízási díjat. Továbbá vállalja a kiállítás online felületeken való népszerűsítésben való együttműködést. A megbízási szerződés keretében az alapítvány vállalja a művészek professzionális képviseletét és promócióját Veszprém megyében a vásár végéig, de legkésőbb a művek visszaszállításának idejéig.

 

Fontos határidők

2021. június 6. éjfél – a jelentkezések online beküldésének határideje

2021. június 16. – a bírálók hivatalosan értesítik a jelentkezőket a kiválasztott pályaművekről

2021. június 16. – a kiválasztott jelentkezőknek az alapítvány megküldi a részletes megbízási szerződést

2021. június 20. – a megbízási szerződés elfogadásának határideje

2021. július 9-10. 12 és 18 óra között, a művek leadásának határideje, helyszín: 1087 Budapest, Hős u. 1.

2021. július 30. - augusztus 22. kiállítás és vásár a Garten Balatonon

2021. szeptember 15. és 16. a művek elszállítása és elszámolás, helyszín: 1087 Budapest, Hős utca 1.

 

A be- és elszállítás a művész saját szervezésében, saját felelősségére és költségére történik. Az alkotásokat installálásra alkalmas állapotban kérjük beszállítani.

A felhívás kapcsán felmerülő kérdésekről

a gartenbalaton@gmail.com címen lehet érdeklődni.

KORÁBBI VÁSÁRAINK

bottom of page