top of page

Fotómentés Lovason

Fotómentés néven indítja útjára kezdeményezését a Garten Balaton, melynek célja, hogy Lovas életéről minél több fotóemléket összegyűjtsön és összehozza azokat az embereket - legyenek akár őslakosok, akár újonnan Lovasra költözők -, akik a hely- és településtörténet után érdeklődve, vagy a családfakutatásaik során már megkezdték a régebbi korok dokumentumainak és fotóinak gyűjtését. 

2021. július 31. szöveg: Batka Annamária

9.jpg

Varga János privát archívumokban felkutatott fotók és filmek segítségével beszél a hetvenes évek lovasi nyaralóinak kaláka-építkezéseiről balatoni retró filmjében.

ÉP003.jpg

Lovas-Kövestető 1972 előtt, © Varga János

Varga János története a településen közel ötven évvel ezelőtt kezdődött, amikor is Lovas Kövestetőnek nevezett részén az 1972-ben kiparcellázott telkek egyikét családjával együtt megvásárolta. „Gyüttünk, de nem mentünk” -írja le státuszát János abban a filmben, ami a kövestetői szomszédok régi fotóinak és felvételeinek segítségével a település ezen részének házépítéseit és benépesítését dokumentálja. Jómaga, mint nyaralóépítő és tulajdonos került Lovasra, de immáron 20 éve Budapestről leköltözve itt él.

ÉP020.jpg

Kövestető háttérben az alsóörsi templommal, © Varga János

Kövestető beszédes név, a kiparcellázás előtt csupán egy „kőbánya” állt az utcák által keretezett terület helyén. Persze nem hivatalos kőbánya, hanem amolyan kőlelő hely: aki építési anyagot keresett házához, az itt megtalálta. Aztán az önkormányzat úgy döntött, hogy ezt a kopár részt kiparcellázza és üdülőtelekként értékesíti, az eredeti cél szerint azért, hogy a lovasi óvoda felújítására szükséges összeget előteremtse – kutatta ki János a levéltárakból. Az óvoda felújítás persze elmaradt, Kövestető viszont benépesült. Jött ide HM-es, BM-es, orvos, cukrász, autóbuszvezető, kamionos, újságíró, tanár, mérnök, szobafestő, ügyvéd, karmester, lakatos és persze János családja. Aztán elkezdődött a nagy építkezés. 

ÉP048.jpg

Háttérben a Somlyó-hegy, © Varga János

Aki tehette brigádot fogadott és kulcsrakészen vette át a házát, mindenki más évekig építette kalákában, ideiglenes bódékban lakva. János Lovas-Kövestető című filmje ennek az 1972-ben kezdődött boldog házépítő időszaknak állít emléket. 2011-ben kezdte meg kutatómunkáját, amikor a legtöbb eredeti tulajdonosa még élt a házaknak, és kiderült a legtöbbjük őriz valamilyen emléket ebből az időszakból. Volt, aki naplószerű fényképalbumot vezetett, más Super8-as felvételeket is készített ezekről a meghatározó, „fészekrakó” évekről.

ÉP065.jpg

Épül a ház Kövestetőn, © Varga János

 János levéltárakban és földhivatalokban kutatva, amolyan ős-google-térképként még egy 1971-es légifelvételre is rátalált, ami erről a területről készült. Kiderült ugyanis számára, hogy 1930-tól kezdve a honvédség és a földmérők rendszeresen fotózták a magasból az országot, és persze Lovast is.

ÉP110.jpg

A házat négy év alatt hozták tető alá, © Varga János

Az egy évig is eltartó gyűjtés után nem volt más hátra, mint összeszerkeszteni az anyagot. Az eredetileg is vidám archív felvételeket János korabeli slágerekkel zenésítette meg. Egy lovasi pilóta barátja is fotózta a magasból a tájat, így ezeknek a felvételeknek a segítségével múlt és jelen párhuzamba állítható lett a filmben.

3.jpg

A szomszédok közül Zgólay Adorján naplót is vezetett a háza építéséről.

Kövestető jövőre lesz ötven éves. Varga János szerint ma már nem lehetne ugyanezt a munkát elvégezni, mint tíz évvel ezelőtt, mert sokan az eredeti tulajdonosok közül már nem élnek. Szeretné azonban, ha ez az évforduló is méltó ünneppel telne. A fotók bemutatását ez alkalomból nemcsak filmen tervezi. Végigfotózva a régi helyszíneket azon dolgozik, hogy a régi utcaképek mellé az új arculatukat tegye. Bízik abban, hogy kezdeményezése Lovason érdeklődőkre és segítőkre talál, összehozza a közösséget egy szép napra.

5.jpg

Utcakép régen és most

••••

 

A Garten Balaton a Fotómentés kezdeményezés keretében a Nagy Gyula Galériában csütörtökön 15 órától szkennelési lehetőséggel várja azokat, akik papíron lévő fotóemlékeiket önmaguk és családjuk számára vagy a közösséggel való megosztás céljából digitalizálni szeretnék.

bottom of page