TÚRA

GEOTÚRA LOVASRÓL

AZ ŐSEMBER FESTÉSZETE NYOMÁBAN

IDŐPONT

2020. augusztus 12., szerda 09:00

CÍM

Garten Bázis 8228 Lovas, Fő út 12.

BELÉPŐ

850 FT felnőtteknek

400 FT gyerekeknek

Lovas községről kevesen tudják, hogy egy őskori festékbánya is található a területén. Olyan földfestékeket bányászott itt a neandervölgyi ősember csoport, mellyel az Altamira-i vagy a Lascaux-i barlangok falait is pingálták! A túra során az ősember művészetének nyomába eredünk. A túra a Balaton-felvidéki Nemzeti Park együttműködésével jön létre. 

 

Geotúránk kezdéseként Lovason egy pici, de nagyon érdekes kiállítást nézünk meg, ahol a közelben található őskori festékbányából előkerült régészeti anyag kerül bemutatásra. Ebben segítségünkre lesz Kasza Katalin, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régész technikusa, a kiállítás szakértője. Ezután a Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett haladunk, majd egy szép sztyeppréten átvágva a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalához érünk (Miske-szikla), melynek legimpozánsabb szöglete a völgy fölé meredő „mészkőborda”. Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az alatta húzódó mély szurdokra.


Túránkat Felsőörs szívében, a méltán híres vörös templomnál” folytatjuk, ami kultúrtörténeti jelentőségén túl (erről is ejtünk majd néhány szót) meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül.


A falu északi részén az európai hírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényen is végigballagunk, ízelítőt kapva a 200–250 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tengeröböl világából. Ha valaki néhány perc alatt meg szeretné érteni a völgyképződés folyamatát (miközben tűzköveket csodál meg a Malom-patak vizében), annak érdemes átküzdeni magát a tanösvény alatt megbújó galériaerdő néhány méterén. Innen a hosszú túra a festői szépségű Malom-völgy mohos sziklái között kanyarog tovább.


Az őskori festékbánya cinóber színű gödrei és sziklái között az eredeti helyszínen próbálhatjuk ki a Neandervölgyi ősember csoport által használt földfestéket, és megismerhetjük azt a környezetet, mely tartalmát és korát tekintve jelenleg egyedülálló Európában, hasonló helyet csak az afrikai kontinensen találunk!


Visszafelé a Király-kúti-forrásnál megtöltjük kulacsainkat, majd a hasonló nevű völgyben már a patak másik ága kísér minket a szép erdei környezetben, ahol még egy barlangba is bekukkantunk.

távolság: 12 km

túra ideje: 6 óra

nehézségi foka: könnyű-közepes

A túrára előzetes jelentkezés szükséges, a hello@residentart.com e-mailen  vagy a 06305600663-as telefonszámon, a túrát megelőző hétfő 18:00 óráig.


A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.

Javasolt: fényképezőgép, távcső, zseblámpa.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa,

geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: sardy1@bfnp.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.


A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.


Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.


Köszönjük!


 

Ha kérdése van, írjon nekünk!

8228 Lovas, Fő út 12. 

hello@residentart.com  

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon