KERTMOZI

MAPPLETHORPE - LOOK AT THE PICTURES

színes, feliratos, amerikai dokumentumfilm, 109 perc, 2016
korhatár besorolás: 18

IDŐPONT

2020. augusztus 6., csütörtök 21:00

CÍM

Garten Bázis 8228 Lovas, Fő út 12.

BELÉPŐ

1500 FT

lovasi lakcímkártyával rendelkezőknek  és nyugdíjasoknak félárú 

1/4

„Nézzék meg a képeket!” A konzervatív Jesse Helms szenátor ezekkel a szavakkal próbálta meg sárba tiporni Robert Mapplethorpe művészetét, akinek képei a szexualitás, a meztelenség és a fetisizmus őszinte ábrázolásával átlépték a határokat és aki egy olyan kulturális háborút indított el, mely a mai napig tart.

 

A J. Paul Getty Múzeum és The Los Angeles County Museum of Art (LAKMA) éppen egy közös Mapplethorpe retrospektív kiállításra készülnek. A film kiindulópontul használja fel a The Perfect Medium címmel készülő kiállítás kurátorainak előkészítő munkáját, hogy első alkalommal próbálja meg elmesélni Robert Mapplethorpe életének és munkásságának teljes történetét.

A rendezők, Fenton Bailey és Randy Barbato a Mapplethopre személyisége és szakmai élete közötti szoros kapcsolatot, összefonódást vizsgálják. Az alkotók teljes hozzáférést kaptak a The Robert Mapplethorpe Foundation anyagaihoz, így a dokumentumfilm ritkán vagy soha sem látott archív felvételeket használ és a művész néhány még soha nem látott fotóját is bemutatja. “Még a legsokkolóbb, letiltott képeket is eredetiben mutatjuk meg, pontosan úgy, ahogy a művész szerette volna,” nyilatkozták az alkotók.

 

Mapplethorpe jelenléte nagyon erős a filmben, a történet leginkább az ő elmeséléséből bontakozik ki sohasem publikált hangfelvételek segítségével, teljes őszinteséggel és sokkoló nyíltsággal. A művész intim portréját nővére, Nancy, és öccse, Edward visszaemlékezései keretezik. Edward Mapplethorpe, maga is művész és fotós, Robert asszisztenseként dolgozott sok éven keresztül, és ő volt felelős a felvételek tökéletes technikai kivitelezéséért.

 

A MAPPLETHORPE: LOOK AT THE PICTURES végigköveti Mapplethorpe művészi útját egészen a new yorki indulásától a felívelésig és a haláláig. A dokumentumfilm a huszadik század egyik legfontosabb művészének őszinte portréja.

Rendező: Fenton Bailey, Randy Barbato
Forgalmazó: magyarhangya

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Ha kérdése van, írjon nekünk!

8228 Lovas, Fő út 12. 

hello@residentart.com  

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon