top of page

Négy művész egy cél

Közösségi finanszírozással és művészeti összefogással a Garten Balatonért

2021. július 14. szerző: Batka Annamária fotó: Lukács Gabi

LG__3232_3200x.jpg

A mecénások, gyűjtők, támogatók felajánlása két éven át lehetővé tette, hogy közösségi finanszírozásból megvalósulhasson a Garten Balaton, az északi part pezsgő kulturális mekkája. Idén négy művész - Nádler István, Baráth Áron, Bánki Ákos és Szentgróti Dávid -  összefogott, hogy a szitanyomat hagyományának ápolásával mappát adjanak ki, melynek megvásárlói a fesztivál megrendezését segítik. 

A lapok 46 aláírt példányban készültek: 1-30-ig 30 db arab számmal jelölt nyomat, I-VI-ig 6 db római számmal jelölt EA (épreuve d'artiste) nyomat, valamint I-X-ig 10 db HC (hors d'commerce) jelzésű nyomat. A 4 szitanyomatot tartalmazó mappa lapjait Győrffy Sándor és Bánki Ákos készítette 2021. áprilisában a Váci Grafikai Műhelyben. 


A mappa négy alkotója közül hárman a kétezres évek elejének átmeneti időszakában induló művészek generációjához tartoznak, míg Nádler István az 1968-as Ipartervvel előlépett neoavantgárd alkotók generációjának egyik legfontosabb képviselője. A képek mindegyike a szubjektív, érzelmekkel telített impulzusfestészet szitanyomatba ültetett változata, melyek leginkább az informel festészettel mutatnak rokonságot. A szitanyomatok sokfélesége mögött számos ponton fedezhetünk fel lényegi párhuzamokat.

Az alapítvány nagy örömére a mappák hamar gazdát cseréltek, és a támogatásokból idén harmadszorra is sikerrel rendezhetik meg a Garten Balatont. Idén 5 kiállítás mellett több tucat művészeti program várja az  Csopak, Lovas, Felsőörs régióját felkereső látogatókat. 

bottom of page