top of page

Csatlakoztunk az Európa Kulturális Fővárosa VEB2023 programjaihoz

A Kultháló VEB2023 első bázisaként megtartottuk első sajtótájékoztatónkat

2021. július 30. szerző:  Batka Annamária  fotó: Burger Zsolt

GER_2394.jpg

A Garten Balaton programsorozat létrejöttét idén az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatja. Ez alkalomból láttuk vendégül a sajtó képviselőit, akiknek a sajtótájékoztató után tárlatvezetést is tartottunk a Garten Bázison. 

A Garten Balaton a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. KULTHÁLÓ VEB2023 programjának első bázisa. Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos ezzel kapcsolatban elmondta: a Garten Balatonéhoz hasonló bázisok és programsorozatok kiemelten fontosak nemcsak a régió kulturális értékeinek, valamint sajátosságainak megőrzése, de az európai kulturális vérkeringésbe történő bekapcsolásuk szempontjából is, miközben a kultúra közös nyelvén megszólítva a lakosságot erősítik és építik a közösséget. A kormánybiztos hozzátette, a Balaton és környéke generációk óta vonzza a művészeket és alkotókat, akik nemcsak a természetben, de az összetartó, nyitott közösségben is inspirációra lelnek, így a mindennapokban is megjelenő kultúra és művészet mára a régió saját jellegzetességévé vált.

 

„A program során létrejövő kulturális bázisokon megtapasztalhatjuk a művészetek közösség formáló erejét; kitárulnak és mindenki számára elérhetővé válnak a Bakony-Balaton régió rejtettebb, láthatatlanabb kulturális értékei” – mondta Nagy Krisztián, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. KULTHÁLÓ VEB2023 projektmenedzsere. „A bázisok segítik a helyi művészek és a lokális közösség közötti kapcsolat kiépítését, erősítését, a lokálpatrióta életérzés kialakítását, miközben a helyi lakosság, valamint az arra nyitott közönség is részesévé válik a közös alkotó tevékenységnek. A közvetlen támogatáson túl a program nemzetközi kapcsolatokkal és kommunikációs támogatással is hozzájárul az egyes bázisok közép- és hosszú távú sikeréhez, fennmaradásához.”

 

„A kortárs képzőművészet és a vizualitás egyre fontosabb szerepet játszik mindennapjainkban, hiszen egyre többet kommunikálunk képekkel. A művészetre való nyitottság a személyességen és a közvetlenségen keresztül élhető meg, amely elősegíti a művek befogadását és megértését. Programjaink a bevonódáson és a saját élmény megszerzésén alapulnak. Célunk a kortárs művészet edukatív és élmény alapú programokon keresztül való népszerűsítése a fiatal generációk körében is. Meghívott előadóink a tudomány és a művészet határterületéről érkezve értelmezik a kortárs alkotásokat, társművészeti programjaink más-más aspektusból kapcsolódnak a képzőművészethez. Idén három településen 7+1 kiállítást és 5 közösségi akciót valósítunk meg, 12 pódiumbeszélgetésen értelmezzük a képző- és fotóművészet legújabb jelenségeit a legkiválóbb szakértők bevonásával. A két kertmoziban 11 képzőművészeti témájú játék-, dokumentum és animációs film közül választhat a közönség, 8 kortárs és könnyűzenei koncert, valamint egy színházi előadás gazdagítja a programot. Emellett formabontó tárlatvezetésekkel hozzuk testközelbe a művészetet. A Garten Balaton szakmai partnere idén első alkalommal a Capa Kortárs Fotográfiai Központ. Közreműködésükkel valósul meg a Felsőörsi Fotóudvar, ahol a kortárs fotográfiáé a főszerep. Érzelmeink címmel Mucsi Emese kurátor egy szabadtéri installációt, valamint kurátori kiállítást valósít meg, melyhez számos, fent már részletezett program kapcsolódik. További partnereink a csopaki Zámbó Műterem és Galéria, a lovasi Márffy Ház, valamint a Zalaszentgróti Művésztelep alkotóközössége.

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. KULTHÁLÓ VEB2023 programja a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

A program összeállításakor fontos szempont volt a közösségi bevonás, a helyi alkotók támogatása, valamint a kulturális emancipáció. Ezzel a szellemiséggel találkozhatnak a látogatók, akik ellátogatnak idén a Garten Balaton rendezvényeire.

bottom of page