top of page
Képernyőfotó 2021-07-14 - 10.56.42.png
07.30. péntek 20:00
-
Márffy Ház
Lovas, 8228 Malomvölgy út 35.
Expozíció a szívben

Kása Béla fotográfus szabadtéri fotókiállítása

Kása Béla 1965-től Németországban él, itt végezte iskoláit. A fotózást középiskolás korában, Kastlban, a németországi magyar gimnáziumban kezdte el. Egy fotózással foglalkozó barátja, Maczky László - akivel együtt játszott a zenekarban, - hatására kezdett el fotózni. Sikeres fotográfus lett belőle.

 

1979-ben a kölni Képzőművészeti Szakfőiskola Művészeti és Formatervezési Karán szerzett diplomát művészi fotográfia szakon. Európa legnagyobb képes magazinjainak, a Sternnek és a GEO-nak dolgozott. Németországban modelleket, sportkocsikat fotózott. 1973-ban kirándulást tett Erdélyben, mely örökre megváltoztatta életét.

"Erdélyben azt láttam, hogy még élnek a határon kívül nagyon nagy számban magyarok, és zenélnek és táncolnak. Itt találkoztam azzal, hogy hogy három akusztikus hangszer képes elszórakoztatni 200 embert.  Teljesen megbabonázott, lassan megismertem a zenészeket.  Észrevettem, hogy léteznek hangfelvételek, viszont képek nincsenek ezekről az emberekről. Elkezdtem fényképezni őket, mert az volt a véleményem, hogy gyönyörűek és csodálatos hangszereik voltak. Az első képeimnek hatalmas sikere volt a baráti körömben.” -vall az indulás éveiről Kása Béla egy interjúban (ritmuseshang.blog.hu). 

 Megtanult brácsázni, bőgőzni, népzenét gyűjtött és fényképezett. "Nagy feladatom az életben: magamnak, a gyerekeimnek és az utókornak megörökíteni azt a világot, melynek már én is csak csodálója lehettem, részese nem igazán, mert 'későn' születtem. De azt szeretném, hogy még az utánunk következő nemzedékek is lássanak belőle valamit." Negyven éve fényképezi a népzenészeket nagy szeretettel, hozzáértéssel és lélekkel. Remek portréfotóinak a titka az egyénekkel való kapcsolatteremtés. "Az agyban, a lélekben és a szívben történik meg az expozíció" - mondja.

Kása Béla fekete-fehér fotóin a legőszintébb pillanatokat ragadja meg, a gudzsaráti sivatag pásztorkodó nomádjai, a dobrudzsai vándorcigányok vagy éppen a palatkai népzenészek között is ugyanazt keresi: letűnt, archaikus világokat és bennük a legfontosabb szereplőt, az embert. A Tordason élő Kása Béla munkásságát eddig  Magyar Művészetért díjjal és Balogh Rudolf-díjjal tüntették ki. 

A kiállításmegnyitót a művész hegedű koncertje kíséri. 

Jegyinfomációk

INGYENES


Nyitvatartás
Hétfő kivételével minden nap 15 és 18 óra között látogatható. 

A kiállítás augusztus 7-én és 8-án zártkörű rendezvény miatt nem látogatható!

Megközelítés
Lovas, 8228 Malomvölgyi utca 35. 
Artboard 3 copy0.png

Az alsóörsi vasútállomásig, onnan 15 perc séta.
Autóbusszal Veszprémből és Balatonfüredről a 7345-ös járattal. 

7345-ös menetrend

Artboard 30.png

Veszprémből a 73-as útról Felsőörs felé letérve.

A Balaton felől a 71-es útról Alsóörsnél Lovas felé letérve.

GPS: 46.99297356496001, 17.958712649228975

Artboard 3 copy 20.png

A BalatonBike365 útvonaltervező és applikáció segítségével.

Applikáció hamarosan!

www.balatonbike365.hu

Parkolási lehetőség

A Márffy Ház a Garten Balaton bázisaként működő Nagy Gyula Galériától két perc sétára található. Kérjük önöket, hogy autóikkal a lovasi önkormányzat által biztosított területen parkoljanak:
1. a lovasi önkormányzat udvarán.
2. a galéria kertje mögötti tisztáson. 


 

KÉRJÜK AZ AUTÓVAL ÉRKEZŐKET, HOGY
A GALÉRIA ELŐTTI JÁRDÁRA NE PARKOLJANAK, MERT NEM ENGEDÉLYEZETT, ÉS BÜNTETÉST VONHAT MAGA UTÁN.

Bringásoknak az udvaron biztosítunk biztonságos parkolási lehetőséget. Ugyanitt szervízláda és elsősegély csomag is rendelkezésre áll. 

parkolas.jpg
bottom of page