Képernyőfotó 2021-07-14 - 10.56.42.png
07.30. péntek 20:00
-
Márffy Ház
Lovas, 8228 Malomvölgy út 35.
Expozíció a szívben

Kása Béla fotográfus szabadtéri fotókiállítása

Kása Béla 1965-től Németországban él, itt végezte iskoláit. A fotózást középiskolás korában, Kastlban, a németországi magyar gimnáziumban kezdte el. Egy fotózással foglalkozó barátja, Maczky László - akivel együtt játszott a zenekarban, - hatására kezdett el fotózni. Sikeres fotográfus lett belőle.

 

1979-ben a kölni Képzőművészeti Szakfőiskola Művészeti és Formatervezési Karán szerzett diplomát művészi fotográfia szakon. Európa legnagyobb képes magazinjainak, a Sternnek és a GEO-nak dolgozott. Németországban modelleket, sportkocsikat fotózott. 1973-ban kirándulást tett Erdélyben, mely örökre megváltoztatta életét.

"Erdélyben azt láttam, hogy még élnek a határon kívül nagyon nagy számban magyarok, és zenélnek és táncolnak. Itt találkoztam azzal, hogy hogy három akusztikus hangszer képes elszórakoztatni 200 embert.  Teljesen megbabonázott, lassan megismertem a zenészeket.  Észrevettem, hogy léteznek hangfelvételek, viszont képek nincsenek ezekről az emberekről. Elkezdtem fényképezni őket, mert az volt a véleményem, hogy gyönyörűek és csodálatos hangszereik voltak. Az első képeimnek hatalmas sikere volt a baráti körömben.” -vall az indulás éveiről Kása Béla egy interjúban (ritmuseshang.blog.hu). 

 Megtanult brácsázni, bőgőzni, népzenét gyűjtött és fényképezett. "Nagy feladatom az életben: magamnak, a gyerekeimnek és az utókornak megörökíteni azt a világot, melynek már én is csak csodálója lehettem, részese nem igazán, mert 'későn' születtem. De azt szeretném, hogy még az utánunk következő nemzedékek is lássanak belőle valamit." Negyven éve fényképezi a népzenészeket nagy szeretettel, hozzáértéssel és lélekkel. Remek portréfotóinak a titka az egyénekkel való kapcsolatteremtés. "Az agyban, a lélekben és a szívben történik meg az expozíció" - mondja.

Kása Béla fekete-fehér fotóin a legőszintébb pillanatokat ragadja meg, a gudzsaráti sivatag pásztorkodó nomádjai, a dobrudzsai vándorcigányok vagy éppen a palatkai népzenészek között is ugyanazt keresi: letűnt, archaikus világokat és bennük a legfontosabb szereplőt, az embert. A Tordason élő Kása Béla munkásságát eddig  Magyar Művészetért díjjal és Balogh Rudolf-díjjal tüntették ki. 

A kiállításmegnyitót a művész hegedű koncertje kíséri. 

Jegyinfomációk

INGYENES


Nyitvatartás
Hétfő kivételével minden nap 15 és 18 óra között látogatható. 

A kiállítás augusztus 7-én és 8-án zártkörű rendezvény miatt nem látogatható!

Megközelítés
Lovas, 8228 Malomvölgyi utca 35. 
Artboard 3 copy0.png

Az alsóörsi vasútállomásig, onnan 15 perc séta.
Autóbusszal Veszprémből és Balatonfüredről a 7345-ös járattal. 

7345-ös menetrend

Artboard 30.png

Veszprémből a 73-as útról Felsőörs felé letérve.

A Balaton felől a 71-es útról Alsóörsnél Lovas felé letérve.

GPS: 46.99297356496001, 17.958712649228975

Artboard 3 copy 20.png

A BalatonBike365 útvonaltervező és applikáció segítségével.

Applikáció hamarosan!

www.balatonbike365.hu

Parkolási lehetőség

A Márffy Ház a Garten Balaton bázisaként működő Nagy Gyula Galériától két perc sétára található. Kérjük önöket, hogy autóikkal a lovasi önkormányzat által biztosított területen parkoljanak:
1. a lovasi önkormányzat udvarán.
2. a galéria kertje mögötti tisztáson. 


 

KÉRJÜK AZ AUTÓVAL ÉRKEZŐKET, HOGY
A GALÉRIA ELŐTTI JÁRDÁRA NE PARKOLJANAK, MERT NEM ENGEDÉLYEZETT, ÉS BÜNTETÉST VONHAT MAGA UTÁN.

Bringásoknak az udvaron biztosítunk biztonságos parkolási lehetőséget. Ugyanitt szervízláda és elsősegély csomag is rendelkezésre áll. 

parkolas.jpg