top of page
LG__9778_2048x.jpg
07.30. péntek 17:00
-
Nagy Gyula Galéria
Lovas, 8228  Fő út 12.
Megnyitó

A Garten Balatont megnyitja Fenyvesi Ottó költő

Idén újra nyílik az északi part legnagyobb kortárs művészeti programsorozata. Három héten át kiállítások, tárlatvezetések, pódiumbeszélgetések, koncertek, vetítések és művészeti workshopok várják az érdeklődőket.

 

A Garten Alapítvány és a Nagy Gyula Alapítvány idén harmadik alkalommal rendezi meg a Garten Balaton művészeti heteket, három észak-balatoni település, Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével.

 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészeté, szobrászaté és fotográfiáé lesz a főszerep. A háromhetes eseménysorozat ideje alatt 4 helyszínen 7 kiállítás és két köztéri installáció valósul meg, melyeket számos társművészeti rendezvény kísér.

 

Lovason, a Nagy Gyula Galéria szolgál a közel 300 kortárs műalkotást kiállító Garten Balaton Művészeti Vásár helyszínéül, melyre a kurátorok száz művésztől válogattak képeket, többek között a pandémiára reflektáló Határaink hívószóra. A kiállításhoz kapcsolódóan több tárlatvezetés is megvalósul olyan ismert művészek vezetésével, mint Wahorn András és drMáriás.

 

Szintén Lovason, a Márffy Ház pajtája és ligete ad otthont a Zalaszentgróti művésztelep szoborkiállításának, melyben az alkotások természet és ember viszonyára kérdeznek rá. Itt lesz látható a népi kultúra elkötelezett kutatójának, Kása Bélának a hazai cigányság életét bemutató szabadtéri fotótárlata is.

 

A lovasi Szőlőhegyen Koronczi Endre látványos land-art installációja közösségi bevonással készül el, a látogatók maguk is részesei lehetnek a művészeti eseménynek. A Ploubuter Park szél által táncoltatott nylonzacskói az élet sokszor elfelejtett kérdéseit hozzák felszínre.

 

Csopakon a ZM+G galéria kertjében Zámbó Attila szobrászművész vöröskőből és gránitból készült, absztrahált, ironikus állatszobrai között sétálhatnak a látogatók. A belső kiállítótér Robitz Anikó Fény és felület című kiállításának ad helyet.

 

A Garten Balaton idei eseménysorozata Felsőörsön új helyszínnel bővül. A Fotóudvarban a kortárs fotográfiáé lesz a főszerep. Érzelmeink története – 5 kiállítás, 10 fotográfus, 5 kortárs gondolkodó, különleges esti fotóbemutatók, koncertek, filmek, izgalmas beszélgetések érzelmeink történetéről és ábrázolásáról Charles Darwintól a kortárs fotóművészetig a felsőörsi Civilházban és környékén.  A Fotóudvar meghívott vendégei között szerepelnek Csányi Vilmos etológus, Pléh Csaba pszichológus, Gerhes Gábor képzőművész, Szombat Éva és Czigány Ákos fotográfus, valamint a felsőörsi Sntéberger Zenei Tehetség Központ fiataljai. A Fotóudvar rendezvényei a Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai együttműködésével valósulnak meg.

 

A lovasi Nagy Gyula Galéria kerthelyiségében felállított pódiumon a Gyűjtők hétvégéje keretében az ország egyik legnagyobb gyűjteményéknek tulajdonosával Antal Péterrel, a hálózatkutató Barabási Albert Lászlóval, és a televízió aranykorának műveltségi vetélkedőit vezető Egri Jánossal hallgathat beszélgetéseket a közönség a műgyűjtés nagy kalandjáról a vasfüggöny éveitől egészen napjainkig.

 

Az E-Mancik Színházi Manufaktúra a tavalyi sikerek után, egy újabb nevettető és szókimondó előadást visz a színpadra a női sorsról Válogatáskazi- avagy - szomjas férfiak tolják a kakaót címmel.

 

A zenei programok között kortárs, alternatív és kísérleti koncertek egyaránt szerepelnek. Fellép az idén 35. születésnapját ünneplő Tudósok zenekar drMáriás vezetésével, Ujj Zsuzsi Darvas Kristóf kíséretében, a Yengibarian-Vajdovich duó, valamint Wahorn András és Kopasz Tamás kétszemélyes zenekara. Augusztus 20.-át is koncerttel ünnepeljük, Cseh Tamás dalai a Vodku fiai előadásában hangzanak fel újra.

 

Délelőttönként Budapest Improvisers Orchestra és Hermina alkotócsoport tart zenei workshopot a fiatalabb korosztálynak. A Garten képzőművészeti táborban a gyerekek a művészi nyomatkészítési technikák legkülönbözőbb formáit ismerhetik meg. 

 

A Garten kertmoziban a Friss Hús rövidfilmfesztivál animációs válogatásán kívül a Szépművészeti Múzeum 1980-as évekbeli műkincsrablásáról szóló dokumentumfilmet, a Van Gogh az örökkévalóság kapujában című játékfilmet és Forgács Péter Német egység a Balatonnál című dokumentumfilmjét vetítik. Az idei Ezüstmedve-díjas Nagy Dénes Másik Magyarország című dokumentumfilmjét is láthatják sz érdeklődők.

 

A Garten Balaton programsorozat célja, hogy a kortárs képzőművészetet személyes közelségbe hozza a befogadókkal, valamint a helyi kulturális szereplők bevonásával katalizálja a mikrotérség kulturális életét. A Garten Balaton idei partnerei a Veszprém-Balaton EKF 2023, valamint a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia.

Jegyinfomációk

INGYENES


Nyitvatartás
A Nagy Gyula Galéria hétfő kivételével minden nap 14 órától programzárásig látogatható. 

A Márffy Ház hétfő kivételével minden nap 15 órától 18 óráig látogatható. 

A
ZM+G galéria hétfő kivételével minden nap 15 órától 18 óráig látogatható. 

A Felsőörsi Fotóudvar augusztus 7-től 17-ig minden nap 15 órától látogatható. 

Megközelítés
Lovas, 8228 Fő út 12..
Artboard 3 copy0.png

Az alsóörsi vasútállomásig, onnan 15 perc séta.
Autóbusszal Veszprémből és Balatonfüredről a 7345-ös járattal. 

7345-ös menetrend

Artboard 30.png

Veszprémből a 73-as útról Felsőörs felé letérve.

A Balaton felől a 71-es útról Alsóörsnél Lovas felé letérve.

GPS: 46.99297356496001, 17.958712649228975

Artboard 3 copy 20.png

A BalatonBike365 útvonaltervező és applikáció segítségével.

Applikáció hamarosan!

www.balatonbike365.hu

Parkolási lehetőség

A Márffy Ház a Garten Balaton bázisaként működő Nagy Gyula Galériától két perc sétára található. Kérjük önöket, hogy autóikkal a lovasi önkormányzat által biztosított területen parkoljanak:
1. a lovasi önkormányzat udvarán.
2. a galéria kertje mögötti tisztáson. 


 

KÉRJÜK AZ AUTÓVAL ÉRKEZŐKET, HOGY
A GALÉRIA ELŐTTI JÁRDÁRA NE PARKOLJANAK, MERT NEM ENGEDÉLYEZETT, ÉS BÜNTETÉST VONHAT MAGA UTÁN.

Bringásoknak az udvaron biztosítunk biztonságos parkolási lehetőséget. Ugyanitt szervízláda és elsősegély csomag is rendelkezésre áll. 

parkolas.jpg
bottom of page