top of page
_GAB7703.jpg
07.30. péntek 19:00
-
Márffy Ház
Lovas, 8228 Malomvölgy út 35.
Szabad ég alatt

A Zalaszentgróti művésztelep szabadtéri szoborkiállítása

Az idén fennállásának 20. évét ünneplő Zalaszentgróti Művésztelep szabadtéri szoborkiállításának megnyitója 19 órakor kezdődik a Márffy Ház ligetében. 

A Lelkes Márk szobrászművész által szervezett kiállításon tíz szobrászművész munkái lesznek láthatóak. Valamennyien szorosan kötődnek a természethez, a Balatonhoz, de leginkább a kőhöz, melynek anyaga mindannyiuk számára inspiráló forrás, szellemi táplálék. 

A kiállításmegnyitót koncert kíséri. 

Jegyinfomációk

INGYENES


Nyitvatartás
Hétfő kivételével minden nap 15 és 18 óra között látogatható. 

A kiállítás augusztus 7-én és 8-án zártkörű rendezvény miatt nem látogatható!

 

boszormenyi-istvan-5-ff_edited.jpg

Böszörményi István

 

Amikor elkezdtem kőszobrokat faragni, talán az motivált, hogy maradjon valami utánam. Abban bízva, hogy tartós anyag, amely túlél engem. Azóta kellően sok szobromat láttam elpusztulni, hogy felhagyjak ezzel a reménnyel. Két dolog maradt. Az egyik, hogy láthatóvá és megtapinthatóvá tegyek egy formai kérdést vagy kérdéses formát. A másik a csinálás… a felbőgő flex, a kőbe maró korong porcsóvája. Higgyék el mácsó dolog.

_edited.jpg

Józsa Pál

A szobrászat klasszikus értelemben statikus, anyaghoz kötött a legnehézkesebb műfaj. Mégis magával ragad. Képzeletünk szárnyra kel, sziklaszirtek mélységek tárulnak elénk vagy szelíd dombok, hullámzó, örvénylő vizek kavarognak. Az ebben rejlő feszültség  és ellentmondás izgalmas és lelkesítő számomra. Szobraimban újra és újra a mozgás, mozgalmasság energia és  változás képei jelennek meg.

38411706_2146739622020931_7112691104620740608_n.jpeg

Kiss-Károly Benedek

A szobrászat és annak határterületeinek feltérképezésével foglalkoztam eddigi éveimben, az építészet, a formatervezés lehetséges szobrászi kapcsolatait kutatva. 

Balatoni kötödésem gyerekkoromig nyúlik vissza. Hajó és mozdony témáim, melyeket többször megvalósítottam plasztikába, a balatoni nyaralások alkalmával rögzülhettek inspiráló emlékké. 

20180707_szt_istvan_ter_kz21.jpeg

Kő Boldizsár

Én a Balatonba születtem, s ott is nőttem fel. Első emlékeim egyike, amint fekszem Balatonkenesén a vízparton, és bámulom a tükröződő felszin alatti mikrovilágot. Hiszem, hogy a körülöttünk látható világ, egy tökéletes égi világ tükröződése. Talán, ezért készítek  ennyi köldökzsinóron lebegő szobrot.

unnamed.jpeg

Kuti László

Mindennek több rétege van, semmi nem fekete és fehér. Mindennek csak a felületét látjuk, a tartalmát, a belsőjét csak vágyjuk megismerni. Két felület találkozása, két kő találkozása, két ember találkozása, mindig  valamilyen fajta viszony, reláció, ahogy a felület, a forma találkozása a tartalommal is viszony. A viszony érdekel. Ez érdekel, anélkül hogy formai vagy anyagbeli megkötéseknél tartósan megállapodtam volna.

lelkes-mark_edited.jpg

Lelkes Márk

Abszolút értelemben is közösségi ember vagyok. Nem is lehetek más, hiszen 4 testvérem, 26 unokatestvérem van. A család, a közösség számomra: az élet maga. Szobraim, melyek kő anyaghasználatuk miatt „örökkévalók” soha nincsenek egyedül. Címeik is erre utalnak: „Szimbiózis, Egyensúly, Egymásrautaltság, Ég és Föld között” és sorolhatnám. Művésztelepet, tágabb értelemben, Szimpóziumot is ezért teremtettem. Ez éltet és ez tesz emberré.

lukacs-istvan-1-ff.jpeg

Lukács István

Nem kell messze menni, ahhoz, hogy találjak egy jó témát, ami érdekel. Csak ki kell nyitni a szemem és észre kell venni. Egy néni, aki bevásárolni megy, egy felhő az égen, egy ponyvával letakart autó, egymásra pakolt homokzsákok, egy fába csapott fejsze…..Kell ennél több téma egy életen át egy szobrásznak?

u148-ar9161-5f13099420338-904961aad15923807bd95b6c_3.jpeg

Márffy Sebestyén

Munkáim általában épített geometrikus szerkezetek. Ezek elkészítésénél talált természeti formákat vagy általam előre készített alapelemeket használok fel. A formákat síkokra bontom, az átírt részleteket kubista szemléletben építem ujjá. Az alkotásaimat meghatározó alkotói elv az öntudatlan és a tudatos alkotás együttes megvalósítása.

mathe-krisztian-3-ff.jpeg

Máthé Krisztián

Körülvesznek a kövek: a munkámban, a házamban, kertemben. Jönnek haza velem a kirándulásról, utazásról. Szeretem a színét, szagát, sokféleségét, a benne rejtőző állandóságot és múltat. A kő önmagában szép, s attól hogy jelentéstartalommal ruházom fel, ugyanaz marad. Ahogy életem is lassan formálódik, kevés szobromat is lassan és ünnepi alkalomként számon tartva készítem-teremtem, s ezáltal sok minden belesűrűsödik.

meszlenyi-molnar-janos-5.jpeg

Meszlényi-Molnár János

Művészcsalád sarjaként természetes volt számomra, hogy a Balaton nem csupán egy nyaralás helyszíne, hanem  személyiséget formáló elemi élmény. A szepezdi vöröskő számomra megfaragni való anyag, a Balaton hullámzása, a túlsó part horizontja, a környező hegyek kontúrjai, a diófánk alatti homokozóba paskolt tenyérlenyomatom visszaköszönnek plasztikáimban. Olyan ősi táj ez, ami a mediterrán mítoszoknak is otthont nyújtó vidék számomra.

Megközelítés
Lovas, 8228 Fő út 12..
Artboard 3 copy0.png

Az alsóörsi vasútállomásig, onnan 15 perc séta.
Autóbusszal Veszprémből és Balatonfüredről a 7345-ös járattal. 

7345-ös menetrend

Artboard 30.png

Veszprémből a 73-as útról Felsőörs felé letérve.

A Balaton felől a 71-es útról Alsóörsnél Lovas felé letérve.

GPS: 46.99297356496001, 17.958712649228975

Artboard 3 copy 20.png

A BalatonBike365 útvonaltervező és applikáció segítségével.

Applikáció hamarosan!

www.balatonbike365.hu

Parkolási lehetőség

A Márffy Ház a Garten Balaton bázisaként működő Nagy Gyula Galériától két perc sétára található. Kérjük önöket, hogy autóikkal a lovasi önkormányzat által biztosított területen parkoljanak:
1. a lovasi önkormányzat udvarán.
2. a galéria kertje mögötti tisztáson. 


 

KÉRJÜK AZ AUTÓVAL ÉRKEZŐKET, HOGY
A GALÉRIA ELŐTTI JÁRDÁRA NE PARKOLJANAK, MERT NEM ENGEDÉLYEZETT, ÉS BÜNTETÉST VONHAT MAGA UTÁN.

Bringásoknak az udvaron biztosítunk biztonságos parkolási lehetőséget. Ugyanitt szervízláda és elsősegély csomag is rendelkezésre áll. 

parkolas.jpg
bottom of page