top of page
monoton4.jpg
Balaton-felvidék
Sound Mapping
08.10. kedd 19:00
-
Nagy Gyula Galéria
Lovas, 8228 Fő út 12.

MONOTON MONOKROM koncert és workshop

MONOTON MONOKROM, vagyis Sós Gergő legújabb kutatásának témája a Balaton domborzati formáinak monokróm megjelenítése és notációvá redukálása. Az általa kidolgozott rendszer lehetővé teszi a vizualitás hangzóvá konvertálását a monokróm festészet kottaként való olvasását és ezáltal drone zenévé alakítását.

 

Kétdimenziós metszeti képekként kezelem a felszíni formák csipkézetét. Ezt a mintát, és formakultúrát, sematizálom és redukálom, amíg el nem jutok egy zárt és vizuálisan még értelmezhető stádiumig. Az elméleti kiindulási pont mindig egy zárt téglalap alapú tömör színfelület, amit az erózió és talajtani mozgások hatását modellezve csonkolok. Ez a vizuális formanyelv, koncepcióját tekintve egyezéseket mutat a drone zene, egy kitartott hangra épülő  alaptézisével.

műv-munka-bemutatás-2.jpg

A 2021. évre egy számomra lokális természeti képződményt teszek a kutatásom központjába. A Balaton-felvidék tíz ikonikus tanúhegyét mérem fel és dolgozom át a monoton/monokrom adatvizualizációs rendszerbe.

 

A munkamódszerem három fázisból áll:

- adat- és anyaggyűjtés

- konvertálás, kalibrálás és a kép formátum létrehozása

- a létrejött notációk és szöveges megjegyzések feljátszása

 

Egy szín, annak különböző tónusai és anyagszerkezeti változásai hasonlatosak egy tiszta hanghoz, annak felharmonikusaihoz és torzított állapotaihoz. Munkáimban minimális tónuskülönbségek és rétegek által nagy kiterjedésű felületek és zárt formarendek épülnek fel, melyeket egy szűk mégis rétegzett loop rendszerrel zenésítek meg. Egy szín rengeteg apró modulálással tehető új kontextusba és egy hang is az apró változtatásokkal újra és újra loopolva egy nagyon hasonlóan mélyebb értelmezhetőséget generál. Munkamódszerem statikus és szeriális rendszerre és az általam vizsgált felszíni és tonális mintázatoknak narratíva hiányára épít, saját atmoszférát és önként vállalt távolságot teremt a klasszikus olvasatú kép, hang és idő érzékelhetőségében.

 

 

 

monoton3.jpg

Jegyinfomációk

Ingyenes

A képekre mint notációkra tekintek. A formaalapokat a Bakony és Balaton-felvidék domborzati mintázatainak metszeti képei adják. A képek színe a tájegységre jellemző talajtani kőzetekből ered: permi homokkő, vörös kő, vulkanikus kőzetek, üledékes mészkő és bazalt. A notációkhoz tartoznak szöveges előadási megjegyzések, melyek javaslatok formájában segítenek az előadóknak belehelyezkedni a nagy kiterjedésű hangképzésbe. Ezáltal egy adott hang, vagy összhangzat a megfelelő Hz tartományban rögzítve, loopolva, az adott dombozrati mintázat szerint modulálva megadja az adott hely monoton/monokrom lenyomatát. Mindezt tovább árnyalja, hogy a lejátszott monokróm notáció  a helyszín kőzetrendi színét kapja, így zárt rendszerként működve a föld bármely pontja megjeleníthető és lejátszható.

Festményeimnek és zenémnek bemutatása után workshopot is tartok, ahol minden résztvevő elkészítheti a saját grafikus kottáját és egy közös hanganyagot is létrehozunk.

Megközelítés
Lovas, 8228 Fő út 12..
Artboard 3 copy0.png

Az alsóörsi vasútállomásig, onnan 15 perc séta.
Autóbusszal Veszprémből és Balatonfüredről a 7345-ös járattal. 

7345-ös menetrend

Artboard 30.png

Veszprémből a 73-as útról Felsőörs felé letérve.

A Balaton felől a 71-es útról Alsóörsnél Lovas felé letérve.

GPS: 46.99297356496001, 17.958712649228975

Artboard 3 copy 20.png

A BalatonBike365 útvonaltervező és applikáció segítségével.

Applikáció hamarosan!

www.balatonbike365.hu

Parkolási lehetőség

Autóknak a lovasi önkormányzat által biztosított területen:
1. a lovasi önkormányzat udvarán.
2. a galéria kertje mögötti tisztáson. 


 

KÉRJÜK AZ AUTÓVAL ÉRKEZŐKET, HOGY
A GALÉRIA ELŐTTI JÁRDÁRA NE PARKOLJANAK, MERT NEM ENGEDÉLYEZETT, ÉS BÜNTETÉST VONHAT MAGA UTÁN.

Bringásoknak az udvaron biztosítunk biztonságos parkolási lehetőséget. Ugyanitt szervízláda és elsősegély csomag is rendelkezésre áll. 

parkolas.jpg
bottom of page