top of page

Felsőörsi Fotóudvar

10 kortárs fotográfus és gondolkodó, 5 kiállítás, különleges esti fotóinstallációk, André Kertész-könyvbemutató, Robert Capa-könyvbemutató, kertmozi, koncertek, zenés gyerekprogramok, valamint beszélgetések érzelmeink történetéről és ábrázolásáról Charles Darwintól a kortárs fotóművészetig a felsőörsi Civilházban és környékén.Az első Felsőörsi Fotóudvar címe Érzelmeink története, kurátora Mucsi Emese. A helyszín programjai a Robert Capa Kortárs Fotográfia Központ szakmai partnerségével és Felsőörs Község Önkormányzata együttműködésével valósulnak meg. 

_MG_4026_ok_jav_kicsi.jpg

Cím:

8227 Felsőörs, Szabadság tér 5.

Nyitvatartás:

2021. augusztus 8. - augusztus 18.

minden nap 17 órától 24 óráig

Belépőjegy:
A Felsőörsi Fotóudvar kiállításai és rendezvényei – néhány program kivételével - ingyenesen látogathatóak. A kiemelt programokra napijegyet kell váltani. A napijegy ára 2500 Ft, amely a Garten Balaton (Lovas, Csopak, Felsőörs) aznapi összes programjára érvényes.

Felsőörsieknek és 18 év alattiaknak a belépés ingyenes.
A Garten Balaton VIP kártyával rendelkező vendégek a Felsőörsi Fotóudvar összes programját ingyenesen látogathatják.
Fizetés a helyszínen bankkártyával valamint készpénzzel lehetséges.
Jegyeket elővételben a tixa.hu felületén vásárolhatnak.
A programváltozás jogát fenntartjuk.

KIÁLLÍTÁSOK A FELSŐÖRSI FOTÓUDVARBAN

ÉRZELMEINK TÖRTÉNETE

SZOMBAT ÉVA: BOLDOGSÁG

_MG_6580_kicsi.jpg

„Lassan tíz éve kutatom a magyarok boldogságát. A kiindulópontot az adta, hogy akkoriban rajtam is egyre gyakrabban kiütközött a búsongó néplélek sajátos megjelenési formája, a panaszkodás, ami nagyon nem tetszett. A kutatásom első fázisában készült a gyakorlatias Boldogság-könyv, amely feladataival, a benne foglalt látványokkal és különleges megjelenésével hozzásegítheti az embereket boldogságszintjük növeléséhez. Fotókkal és szövegekkel igyekeztem viccesen rámutatni arra, hogy egyáltalán nem olyan szar az élet, mint amilyennek gondoljuk. Vida Vera írt a könyvbe egyszerű, hétköznapi feladatokat, tanácsokat: »rajzolj valamit«, »egyél egy finomat«, »találkozz a barátaiddal«, »menj hajóval munkába«... Én is végigcsináltam ezeket, terápiás jelleggel, és utána másképp álltam a világhoz, majd el is kezdtem bevonzani a pozitív, jó dolgokat. A könyv kreált világa után valós személyek boldogságát kutattam. Olyan embereket, csoportokat kerestem, akik valamilyen aktív tevékenységgel fokozzák saját és környezetük boldogságérzetét, azt bizonyítva, hogy a boldogság nem attól függ, hogy egészségesek vagyunk-e, vagy fiatalok, hanem belőlünk és cselekedeteinkből fakad. Ebből született a Practitioners című sorozat.”
 

/Szombat Éva fotográfus/

Szombat Éva: Practitioners, 2016 © Szombat Éva

AJPEK ORSOLYA: ÉRZELMI BEVONÓDÁS VERSUS OBJEKTIVITÁS

david_kriszta_paralovo__4O5A6788_kicsi.jpg

Dávid Kriszta paralövő © Ajpek Orsolya

„Mi, sajtófotósok nem nyúlhatunk bele a történet alakulásába. Az igaz, hogy észrevétlenek sem maradhatunk egy bazi nagy kamerával a kezünkben, óhatatlanul befolyásoljuk a helyzetet a jelenlétünkkel, de mindig arra törekszünk, hogy azt fotózzuk, ami a szemünk előtt zajlik. A Telex.hu-nál – ahol fotóriporter és szerkesztő vagyok – negyedóránkként jönnek az olvasottsági adatok a címlapra került képekről. Ezek alapján tudjuk, hogy az olyan fotókat, amin ember van, sokkal többen megnézik, ha pedig az arcán valamilyen érzelemkifejezés is látható, akkor még többen kattintanak rá. Ez a legintenzívebb kapcsolódás az olvasó és a képen látható történés között. Amikor fotózok, sokszor én is jobban meg tudom ragadni a pillanatot a maga összetettségében egy ilyen arcközeli képen keresztül. Egészen más, amikor valaki nagytotálban látszik túlfűtött érzelmi állapotban, mint amikor közelről megmutathatom őt. Nagy különbség van aközött is, amikor egy történetet egyetlen hírképben kell elmesélni, mint amikor lehetőség van négy-öt fotó segítségével bemutatni. Több képből jobban fel lehet építeni a sztorit, kicsi, finom részleteken keresztül közelebb lehet hozni a nézőt a történethez, jobban be lehet vonni emocionálisan.”

/Ajpek Orsolya fotóriporter, szerkesztő/

 

GERHES GÁBOR: MELANKÓLIA

GERHES.jpg

„A melankólia egy nagyon érdekes fogalom. Sokszor a letargikus, kilátástalan élethelyzetek, a tanácstalanság, vagy az elkeseredettség meghatározásaként használjuk. Ha azonban jobban megvizsgáljuk a kultúrtörténeti hátterét, láthatjuk, hogy mennyire összetett az az állapot, amire utal. Rengeteg minden elő tudja hívni bennünk ezt a nagyon furcsa, kettős élményt. A melankolikus ember egyszerre boldog és boldogtalan, egyszerre érzi, hogy él, és hogy ezzel párhuzamosan az elmúlása folyamatban van. Azt gondolom, Charles Baudelaire kifejezése a fleur du mal, vagyis a romlás virágai is erre utal, az elmúlás fölötti, kontemplatív merengésre. Amikor az ember tudomásul veszi és elfogadja a halált, de nem drámaként éli meg, hanem egyszerűen a dolgok rendjének, és ez egy felfokozott érzelmi állapotba keríti.

A fotográfia a leginkább melankolikus műfaj. Amiatt, ahogy kiszakít az időből dolgokat, és objektíven rögzít látványélményeket. Megszakítja az időt, az idő tovább fut, de ezek a pillanatok, amik »kiszakítódtak« a folyamatból, ott maradnak a papíron mint az elmúlásélmények manifesztációi. Tavaly kezdtem el csinálni olyan munkákat (Celestial teradrops [Égi könnycseppek], 2020), amelyek készítésekor kifejezetten azzal kísérleteztem, hogyan tudnám kiemelni ezt a tulajdonságát.”
 

/Gerhes Gábor képzőművész/

Gerhes Gábor: Celestial Teardrops, 2020, cianotípia, magángyűjtemény © Gerhes Gábor

DARWIN POP-UP

1890_Expression_FINAL.jpg

A Felsőörsi Fotóudvar központi kiállítása, a DARWIN POP-UP Charles Darwin Az érzelmek kifejeződése az embernél és állatoknál című munkáját mutatja be és értelmezi jelenkori nézőpontból. Darwin ebben a munkájában az emberi arckifejezések és gesztusok evolúciós gyökereit vizsgálta – gyermekeken, mentálisan visszamaradott betegeken és főemlősökön végzett megfigyeléseire, valamint különleges tematikus fotó- és dokumentumgyűjteményére alapozva. Feltételezése szerint az olyan alapérzelmek, mint a félelem, harag, szomorúság, öröm nem kizárólag az emberre jellemző kifejezési formák. Összefüggést talált az emberi érzelmek és az arcizmok összehúzódásai, valamint a kibocsátott hangok között, és úgy vélte, hogy ugyanazok az arcmozdulatok és hangok az állatokban is hasonló érzelmi állapotokat fejeznek ki. A vizsgálatait tartalmazó könyv nem csak az etológia, a neurobiológia, a kommunikációelmélet és az érzelemkutatás egyik alapműve, de fotótörténeti mérföldkőnek is tekinthető, mert az első olyan tudományos kiadvány, amelyben fényképek is szerepelnek illusztrációként. A felsőörsi Civilház közösségi terét elfoglaló pop-up show többek között olyan fotográfusok munkáiból válogat, mint Oscar Gustave Rejlander (1813–1875), Henry Thomas Melville (1833–1878), vagy a fényképet előszeretettel alkalmazó tudósemberek, Thomas Henry Huxley angol biológus, és a felkavaró fotóiról ismert, orvos végzettségű francia fényképész, Guillaume-Benjamin Duchenne de Boulogne (1806– 1875). A kiállítás egyik központi elemeként jelenik meg emellett Czigány Ákos Darwin Online című fotótárgya is, amely Az érzelmek kifejeződése az embernél és állatoknál című Darwin-munka nyomdafesték nélküli oldalainak felhasználásával készült. Az üres lapok felülete láthatóvá teszi az eredeti anyag, az akkori technológia jellemzőit és kísérteties módon érzékelteti a könyv 1890-es második kiadásának megjelenése óta eltelt idő „nyomát”.

/Mucsi Emese kurátor & Szalai Dániel fotográfus/

Czigány Ákos: Darwin Online - részlet, 2009 © Czigány Ákos

PROGRAMOK

2021. augusztus 6., péntek, 11:00

Modernia kortárs zenei workshop gyerekeknek

A 10-15 éves korosztálynak szóló workshop célja, hogy a kortárs klasszikus zenét közelebb hozza az ifjú közönséghez. A program megvalósítója Mona Dániel zenetörténész, aki a Zeneakadémia Liszt-kukacok Akadémiája nevű ifjúsági programsorozatának művészeti vezetőjeként számos tapasztalattal rendelkezik e korosztály terén.

2021. augusztus 7., szombat, 11:00
Modernia kortárs zenei workshop gyerekeknek

A 10-15 éves korosztálynak szóló workshop célja, hogy a kortárs klasszikus zenét közelebb hozza az ifjú közönséghez. A program megvalósítója Mona Dániel zenetörténész, aki a Zeneakadémia Liszt-kukacok Akadémiája nevű ifjúsági programsorozatának művészeti vezetőjeként számos tapasztalattal rendelkezik e korosztály terén.

2021. augusztus 8., vasárnap, 19:00

Felsőörsi Fotóudvar megnyitó – Ézelmeink története

Több mint 10 kortárs alkotó és gondolkodó, 5 kiállítás, különleges esti fotóbemutatók, kertmozi, koncertek, zenés gyerekprogramok, valamint izgalmas beszélgetések érzelmeink történetéről és ábrázolásáról Charles Darwintól a kortárs fotóművészetig a felsőörsi Civilházban és környékén.Az első Felsőörsi Fotóudvar koncerttel egybekötött megnyitója. Köszöntőt mond Szalontai Ábel fotográfus, intézetigazgató (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) és Mucsi Emese kurátor (Capa Központ).

2021. augusztus 8., vasárnap, 20:00
Boldogság, gyere haza!  – Szombat Éva fotográfus és Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus beszélget

Szombat Éva fotográfust évek óta egy téma foglalkoztatja: a boldogság. Hogyan érjük el? Hogyan ábrázoljuk? Hogyan függhet össze saját boldogságunk a tágabb környezetünk, szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeivel? A boldogságról az Örökölt sors szerzője, Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus és Szombat Éva fotográfus beszélget.

2021. augusztus 8., vasárnap, 21:30
Hogyan érezzük jól magunkat? – tárlatvezetés
Szombat Éva fotográfus és Mucsi Emese kurátor (Capa Központ) tárlatvezetése.

2021. augusztus 10., kedd, 20:00
Érzelmeink története – tárlatvezetés
Tárlatvezetés Mucsi Emesével, a Capa Központ kurátorával

2021. augusztus 10., kedd, 21:00

Wow, I feel good! – közérzetjavító matricaakció
Pont, pont, vesszőcske, zárójel – és kész is a smiley. A digitális az emojik mára az érzelmeink kifejezésének egyik leggyakoribb eszközévé váltak. A piktogramszerű emotikonokat ábrázoló matricák segítségével a valós térben is kifejezhetjük pillanatnyi állapotunkat, véleményünket egymás számára a Fotóudvaron látogatható programokról, kiállításokról, hangulatokról.

2021. augusztus 11., szerda, 20:00
Megkomponált érzelmek – zenés tárlatvezetés
Kísérleti zenés tárlatvezetés DJ Gandharvával és Mucsi Emese kurátorral (Capa Központ).

2021. augusztus 12., csütörtök, 16:00
Biciklivel kiállításra
A biciklitúrával egybekötött tárlatvezetésen a résztvevők a Garten felsőörsi, lovasi és csopaki tárlatait tekinthetik meg. Felsőörsön kiemelten foglalkuzunk az érzelmi bevonódás jelenségével a kiállított sajtófotók kapcsán.

2021. augusztus 13., péntek, 20:00
A derű a melankóliából él – Gerhes Gábor képzőművész és Nemes Z. Márió esztéta beszélget
A melankóliát gyakran a rosszkedvvel, a depresszióval azonosítjuk, holott a kifejezés egy ennél jóval összetettebb, nehezen meghatározható állapotot takar. Kultúrtörténeti toposzként évszázadok óta tér vissza a különböző alkotók (írók, festők, színházcsinálók, fotográfusok stb.) munkáiban. A melankóliáról Nemes Z. Márió esztéta és Gerhes Gábor képzőművész beszélget.

2021. augusztus 13., péntek, 21:30
Német Egység a Balatonnál – kertmozi
A Balatont nem csak azért imádták a keletnémetek (1961 és 1989 között) mert máshova nemigen utazhattak, de selymes vize, a nyugati-keleti rokonok találkozásai és a magyar vendégszeret is vonzó volt. Mindeközben a keletnémet Stasi és a magyar BM is aktívan megfigyelte őket. A film ezt a sok szempontú történetet mutatja be. Bevezetőt mond a rendező, Forgács Péter médiaművész.

2021. augusztus 14., szombat, 19:00
Pszichológus szemmel – beavató tárlatvezetés
Pléh Csaba pszichológus, nyelvész és Mucsi Emese, a Capa központ kurátora tart beavató tárlatvezetést a Felsőörsi Fotóudvar kiállításain.

2021. augusztus 14., szombat, 20:00
André Kertész és Szigetbecse – könyvbemutató és slide show

André Kertész 1984-ben tett magyarországi útja alkalmával gyermek- és ifjúkorának egyik kiemelt helyszínére, Szigetbecsére is ellátogatott, és állandó kiállítás céljára számos nagy értékű fotót adományozott a településnek. Az André Kertész és Szigetbecse című könyvet a szerkesztő Kincses Károly fotótörténész, muzeológus mutatja be.

2021. augusztus 14., szombat, 21:00
André Kertész hazaérkezett – kertmozi
Kepes András riportfilmjében André Kertészt élete egyik utolsó nagy utazására kíséri el: New Yorkból haza, szülöföldjére. A film előtt bevezetőt mond Kincses Károly fotótörténész, muzeológus.

2021. augusztus 15., vasárnap, 10:00
Budapest Improvisers Orchestra
A hangzó képek workshop és koncert résztvevői analóg – papíralapú – vagy akár digitális képeket, kottákat hoznak létre, melyek az esti koncerten elhangzanak a B.I.O. tolmácsolásában.

2021. augusztus 15., vasárnap, 21:00
FOTÓMESÉK Felsőörs
Felsőörsi történetek, tábortűz helyett a vetítő fényénél, amely a községhez köthető életképeket, helytörténeti érdekességeket, személyes emlékeket ábrázoló fotóanyagot mutat be.

2021. augusztus 17., kedd, 22:00
tititá – kertmozi
Almási Tamás filmjének főhőse Anti, a 18 éves cigány fiú, akinek szenvedélye a gitározás. Az ország egyik távoli szegletében, romatelepen él. Váratlanul lehetőséget kap, amellyel kitörhet kilátástalan helyzetéből: felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, ahol tanulhat. A zene erejével egy új világ nyílik ki előtte.

2021. augusztus 18., szerda, 18:30
Darwin Online – tárlatvezetés
Czigány Ákos fotóművész és Mucsi Emese, a Capa Központ kurátora tart tárlatvezetést a Felsőörsi Fotóudvar kiállításán.

2021. augusztus 18., szerda, 20:00
Darwintól a csirkeportrékig – Az érzelmekifejezés evolúciós elmélete – Csányi Vilmos biológus, etológus, egyetemi tanár, valamint Szalai Dániel és Czigány Ákos fotográfusok beszélgetnek.

A Felsőörsi Fotóudvar központi kiállításához kapcsolódó beszélgetés Charles Darwin Az érzelmek kifejeződése az embernél és állatoknál című munkáját értelmezi. Darwin nagy jelentőséget tulajdonított az állati viselkedésnek az evolúciós folyamatokban. Érzelmeink történetéről Csányi Vilmos etológus, író, egyetemi tanár, valamint Szalai Dániel és Czigány Ákos fotográfusok beszélgetnek.

2021. augusztus 18., szerda, 21:30
Oh, Happy Day! – közérzetjavító matricaakció
Pont, pont, vesszőcske, zárójel – és kész is a smiley. A digitális az emojik mára az érzelmeink kifejezésének egyik leggyakoribb eszközévé váltak. A piktogramszerű emotikonokat ábrázoló matricák segítségével a valós térben is kifejezhetjük pillanatnyi állapotunkat, véleményünket egymás számára a Fotóudvaron látogatható programokról, kiállításokról, hangulatokról.

bottom of page