top of page

"A munkában hiszek, nem az elméletben"

Interjú Bánki Ákos festőművésszel

Bánki Ákos festészetét a nagyméretű vásznait beterítő széles gesztusok, impulzív színek, lüktető terek jellemzik. Képzőművészként és a Garten Balaton társalapítójaként Schneller Jánossal együtt immár másodszorra hozott létre több művész közreműködésével szitanyomat mappát, melynek megvásárlói a Garten Balaton nyári rendezvénysorozatát támogatják. Bánki Ákost művészetéről és a grafika erényeiről kérdeztük. 

LG__3247_3200x (1).jpg

Milyen hagyományokon áll művészeted?

Absztrakt, expresszív hagyományokra épül: expresszív attitűddel hozom létre azokat a formákat és érzelmeket, melyek engem jellemeznek és melyek festészeti nyelvemmé alakultak az idők során.

A színekkel és formákkal való játék terén milyen fontos lépések voltak idáig festészetedben?

Nem voltak, folyamatos úton levésben vagyok.

Mit keresel, mifelé haladsz munkáidban?

Önmagamat marcanolgva keresek valamit, amit nehéz szavakba önteni. Nem a teljességet, hanem a megfoghatatlan megfoghatót.

Mi az ars poétikád?

Szavakra épülő ars poétikám nincsen. A folyamatos munkában hiszek. Kevesebb elmélet, több munka.

LG__3215_3200x.jpg

Milyen fontos kiállításokon vettél részt az elmúlt években?

Az utóbbi időből kiemelném a K.A.S. Galériában megrendezett Flumen című egyéni tárlatomat, ahol a barcelonai képeim mellett legújabb, itthon festett sorozatomat is bemutathattam.

A szitamappában szereplő többi festővel milyen közösségek vállalsz?

Szellemi, baráti, kollegiális. Baráth Áronnal és Szentgróti Dáviddal 15-20 évre nyúlik vissza a személyes megismerkedésünk, barátságunk. Több közös kiállítson vettünk részt együtt, melyekből kiemelném a 2013-as B oldal című tárlatot a B55 Galériában és a 2015-ös 3B Abstractions kiállítást a Flux Galériában. Nádler István életművének nagy tisztelője vagyok, ezért külön öröm számomra, hogy ebben a mappában együtt szerepelhetek vele. 

Mik a közös nevezők és az eltérések munkáitok között?

Kevés szavakkal fogalmazunk meg mély mondatokat.

A grafikában való gondolkodás milyen közel vagy távol áll tőled?

A szitában azt szeretem, hogy ugyanúgy rétegekben gondolkodhatom, mint festés közben, és ugyanúgy össze tud sűríteni egy mondatot, min egy festmény. Az anyag és a technika más persze, ezért a festészettel ellentétben síkszerűbb és tárgyiasabb marad a mű, de éppen emiatt lehet többszörözni.

A szitamappában szereplő grafikádról mit lehet tudni?

Legújabb, Flumen sorozatom grafikai leképzése. Kisebb, önálló kompozícióban történő megfogalmazása annak, ami mostanában foglalkoztat.

Milyen jó oldalát emelnéd ki a szitának, vagy akár ebben a mappában való közreműködésednek?

Leginkább annak örülök, hogy az ötletből valóság lett. A végeredményt a zenéhez hasonlítanám: négy művész egységes és erős szitamappát hozott létre, a négy hang szép zenei sorrá állt össze.

szerző: Batka Annamária

fotó: Lukács Gabi

LG__3232_3200x.jpg

LEGYEN A TÁMOGATÓNK!

A Garten Balaton szitanyomat mappa utolsó példányait 250.000,- Ft-os áron értékesítjük, a vásárlás 2 fő számára ingyenes belépést biztosít a Garten Balaton összes nyilvános programjára és zártkörű VIP-rendezvényeire.

 

A mappa árát támogatásként tudja fogadni a Garten Kortárs Művészeti Alapítvány (KHBank 10400872-50526978-80811013). Kérjük, hogy a limitált példányszám miatt mindenképpen vegyék fel velünk a kapcsolatot a hello@residentart.com e-mail címen.

 

Legyen része a kortárs művészetnek és annak az összefogásnak, amely lehetővé teszi nyári programjaink közös megvalósítását!

Köszönettel:

a két kurátor

Bánki Ákos és Schneller János

bottom of page