top of page

Kompromisszumok nélkül, szabadon

Interjú Baráth Áron festőművésszel

Baráth Áron a Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakán végezte tanulmányait, ami talán nem véletlen, hiszen családi szálak kötik a grafikusi mesterséghez. Édesapja, Baráth Ferenc elismert grafikus és plakáttervező. Áron azonban mindezek mellett a festészet útját választotta, és a 2000-es évek közepén mint absztrakt festő debütált a galériákban. Művei mára egyaránt keresetté váltak itthon és külföldön. A Garten Balaton szitamappájában megjelent műve kapcsán kérdeztük eddigi pályájáról és sikereiről. 

LG__3209_3200x.jpg

Hogyan jellemeznéd festészetedet?
Erőteljes, expresszív, impulzív műveket alkotok.


 

Milyen hagyományokon áll művészeted?
Az absztrakt, azon belül leginkább a gesztus festészeti hagyományokhoz köthető leginkább alkotási módom.


 

A színekkel és formákkal való játék terén milyen fontos lépések voltak idáig festészetedben?

Formák tekintetében az amorf és a geometrikus formák együttes játéka, párbeszéde, harmóniája, egyensúlya az, ami foglalkoztat. Színek tekintetében a különbözőféle tulajdonságú anyagok viselkedését, egymásra való hatását kutatom, a réteges színkeveredéssel kísérletezem.


 

Mi az ars poétikád?

Kompromisszumok nélkül, szabadon gondolkodni, improvizálni, alkotni.

LG__3194_3200x.jpg

Milyen fontos kiállításokon vettél részt az elmúlt években, melyeket itt kiemelnél?
Az elmúlt években csoportos kiállításokon vettem részt, mint idehaza mint külföldön. Ezek közül a bécsi Suppan Fine Arts galériában megrendezett kiállítást emelném ki, melynek köszönhetően több munkám is újabb gyűjteménybe került. Ezenfelül egy neves koppenhágai, illetve egy nápolyi székhelyű művészeti központ gyűjteményébe kerültek alkotásaim.


 

Milyen kiállításokon leszel látható a közeljövőben?
Meghívást kaptam egy nyáron megrendezésre kerülő csoportos kiállításra az Amerikai Egyesült Államokba (Galerie Urbane, Dallas, Texas), ahol egy brit és egy amerikai művésszel állítok ki, szeptemberben pedig önálló kiállításom nyílik a CAI Galériában, ami Kortrijkban, Belgiumban található.

LG__3174_3200x (1).jpg

A szitamappában szereplő más festőkkel milyen közösségek vállalsz?
Szakmai kapcsolatunkat barátság is színezi. Nádler István idehaza az általam is művelt festészeti irányzatnak az egyik leghitelesebb művelője. Nagy megtisztelés számunkra, hogy együtt szerepelhetünk vele ebben a mappában.


 

Mik a közös nevezők és az eltérések munkáitok között?
Máshonnan közelítjük meg a dolgokat, de pont ez az izgalmas. Ha zenészek lennénk és összeállnánk mind a négyen, az biztos jót szólna:)


 

LG__3218_3200x.jpg

A grafikában való gondolkodás milyen közel vagy távol áll tőled?
Közel áll hozzám, grafikus családba születtem. Erőteljes gyerekkori emlék a friss szitanyomat illat.

 

Milyen jó oldalát emelnéd ki a szitának, vagy akár ebben a mappában való közreműködésednek?
Örülök neki nagyon, hisz ez egy remek műfaj, életben kell tartani, főleg egy ilyen csapattal!

szerző: Batka Annamária

fotók: Lukács Gabi

LG__3232_3200x.jpg

LEGYEN A TÁMOGATÓNK!

A Garten Balaton szitanyomat mappa utolsó példányait 250.000,- Ft-os áron értékesítjük, a vásárlás 2 fő számára ingyenes belépést biztosít a Garten Balaton összes nyilvános programjára és zártkörű VIP-rendezvényeire.

 

A mappa árát támogatásként tudja fogadni a Garten Kortárs Művészeti Alapítvány (KHBank 10400872-50526978-80811013). Kérjük, hogy a limitált példányszám miatt mindenképpen vegyék fel velünk a kapcsolatot a hello@residentart.com e-mail címen.

 

Legyen része a kortárs művészetnek és annak az összefogásnak, amely lehetővé teszi nyári programjaink közös megvalósítását!

Köszönettel:

a két kurátor

Bánki Ákos és Schneller János

bottom of page