top of page

Idén is nyit a Garten

Harmadszorra is várunk Benneteket a Balaton Északi partján!

2021. július 14. szerző: Schneller János fotó: Tóth Hajna

Alföldi Róbert a Gartenben_fotó-Tóth Hajna.jpg

Idén újra nyílik az északi part legnagyobb kortárs művészeti programsorozata. Három héten át kiállítások, tárlatvezetések, pódiumbeszélgetések, koncertek, vetítések és művészeti workshopok várják az érdeklődőket.

 

A Garten Alapítvány és a Nagy Gyula Alapítvány idén harmadik alkalommal rendezi meg a Garten Balaton művészeti heteket, három észak-balatoni település, Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével.

 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészeté, szobrászaté és fotográfiáé lesz a főszerep. A háromhetes eseménysorozat ideje alatt 4 helyszínen 7 kiállítás és két köztéri installáció valósul meg, melyeket számos társművészeti rendezvény kísér.

 

Lovason, a Nagy Gyula Galéria szolgál a közel 300 kortárs műalkotást kiállító Garten Balaton Művészeti Vásár helyszínéül, melyre a kurátorok száz művésztől válogattak képeket, többek között a pandémiára reflektáló Határaink hívószóra. A kiállításhoz kapcsolódóan több tárlatvezetés is megvalósul olyan ismert művészek vezetésével, mint Wahorn András és drMáriás.

 

Szintén Lovason, a Márffy Ház pajtája és ligete ad otthont a Zalaszentgróti művésztelep szoborkiállításának, melyben az alkotások természet és ember viszonyára kérdeznek rá. Itt lesz látható a népi kultúra elkötelezett kutatójának, Kása Bélának a hazai cigányság életét bemutató szabadtéri fotótárlata is.

 

A lovasi Szőlőhegyen Koronczi Endre látványos land-art installációja közösségi bevonással készül el, a látogatók maguk is részesei lehetnek a művészeti eseménynek. A Ploubuter Park szél által táncoltatott nylonzacskói az élet sokszor elfelejtett kérdéseit hozzák felszínre.

 

Csopakon a ZM+G galéria kertjében Zámbó Attila szobrászművész vöröskőből és gránitból készült, absztrahált, ironikus állatszobrai között sétálhatnak a látogatók. A belső kiállítótér Robitz Anikó Fény és felület című kiállításának ad helyet.

 

A Garten Balaton idei eseménysorozata Felsőörsön új helyszínnel bővül. A Fotóudvarban a kortárs fotográfiáé lesz a főszerep. Érzelmeink története – 5 kiállítás, 10 fotográfus, 5 kortárs gondolkodó, különleges esti fotóbemutatók, koncertek, filmek, izgalmas beszélgetések érzelmeink történetéről és ábrázolásáról Charles Darwintól a kortárs fotóművészetig a felsőörsi Civilházban és környékén.  A Fotóudvar meghívott vendégei között szerepelnek Csányi Vilmos etológus, Pléh Csaba pszichológus, Gerhes Gábor képzőművész, Szombat Éva és Czigány Ákos fotográfus, valamint a felsőörsi Sntéberger Zenei Tehetség Központ fiataljai. A Fotóudvar rendezvényei a Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai együttműködésével valósulnak meg.

 

A lovasi Nagy Gyula Galéria kerthelyiségében felállított pódiumon a Gyűjtők hétvégéje keretében az ország egyik legnagyobb gyűjteményéknek tulajdonosával Antal Péterrel, a hálózatkutató Barabási Albert Lászlóval, és a televízió aranykorának műveltségi vetélkedőit vezető Egri Jánossal hallgathat beszélgetéseket a közönség a műgyűjtés nagy kalandjáról a vasfüggöny éveitől egészen napjainkig.

 

Az E-Mancik Színházi Manufaktúra a tavalyi sikerek után, egy újabb nevettető és szókimondó előadást visz a színpadra a női sorsról Válogatáskazi- avagy - szomjas férfiak tolják a kakaót címmel.

 

A zenei programok között kortárs, alternatív és kísérleti koncertek egyaránt szerepelnek. Fellép az idén 35. születésnapját ünneplő Tudósok zenekar drMáriás vezetésével, Ujj Zsuzsi Darvas Kristóf kíséretében, a Yengibarian-Vajdovich duó, valamint Wahorn András és Kopasz Tamás kétszemélyes zenekara. Augusztus 20.-át is koncerttel ünnepeljük, Cseh Tamás dalai a Vodku fiai előadásában hangzanak fel újra.

 

Délelőttönként Budapest Improvisers Orchestra és Hermina alkotócsoport tart zenei workshopot a fiatalabb korosztálynak. A Garten képzőművészeti táborban a gyerekek a művészi nyomatkészítési technikák legkülönbözőbb formáit ismerhetik meg. 

 

A Garten kertmoziban a Friss Hús rövidfilmfesztivál animációs válogatásán kívül a Szépművészeti Múzeum 1980-as évekbeli műkincsrablásáról szóló dokumentumfilmet, a Van Gogh az örökkévalóság kapujában című játékfilmet és Forgács Péter Német egység a Balatonnál című dokumentumfilmjét vetítik. Az idei Ezüstmedve-díjas Nagy Dénes Másik Magyarország című dokumentumfilmjét is láthatják sz érdeklődők.

 

A Garten Balaton programsorozat célja, hogy a kortárs képzőművészetet személyes közelségbe hozza a befogadókkal, valamint a helyi kulturális szereplők bevonásával katalizálja a mikrotérség kulturális életét. A Garten Balaton idei partnerei a Veszprém-Balaton EKF 2023 program, valamint a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia.

bottom of page