top of page

Megnyílt az idei Garten Balaton

Elindult online jegyértékesítésünk a TIXA.HU oldalon

2021. július 31. szerző:  Batka Annamária fotó:  Lábady István (Hamu és Gyémánt)

mugyujtok.jpg

Három napon át izgalmas programokkal várja a Garten Balaton a művészet és műgyűjtés iránt érdeklődőket. A tematikus pódiumbeszélgetések a műgyűjtők személyes történetein keresztül a művészet rejtett hálózataiba engednek betekintést.

Pénteken Antal Péter műgyűjtő, az ország egyik legjelentősebb, ha nem a legnagyobb műtárgy- gyűjteményének gazdája lesz a vendégünk. Beszélgetőpartnere Gál András festőművész, kinek számtalan monokróm festménye megtalálható Antal Péter kollekciójában. Hogyan jut el egy műgyűjtő a Csontváry képek szeretetétől az egy színterű képek tulajdonlásáig? Hogyan válogat egy gyűjtő kortársainak képei között a mai gyorsan változó, trendorientál világban? Milyen érzék és megérzés alapján patronál egy-egy alkotót hosszútávon? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat Bánki Ákos képzőművész és Schneller János művészettörténész moderálásával.

 

Szombaton a Műgyűjtők hétvégéjének tematikus pódiumbeszélgetéseit Barabási- Albert László hálózatkutatóval folytatjuk, akivel a magyar gyűjtői és képzőművészeti hálózatokról és a szcénában elengedhetelen kapcsolatok jelentőségéről beszélgetünk. A nemzetközi hírű tudós, aki a bostoni Northeastern Egyetem és a Harvard kutatója, valamint az MTA tagja, többek között a magyar és nemzetközi művészeti élet hálózatait kutatja. Kutatásait a laikusoknak is érthető módon, több nemzetközi sikerkönyvben írta le. A kortárs képzőművészet hálózatait nem csak írásaiban, hanem a Barabási Lab által létrehozott háromdimenziós alkotásokban is bemutatta. A Ludwig Múzeummal közösen rendezett Rejtett mintázatok című kiállítása az elmúlt évek egyik leglátogatottabb kiállítása volt. Mindamellett hogy kutató, komoly műtárgy gyűjteménnyel is rendelkezik, számtalan magyar kanonizált nagymester megtalálható kollekciójában. A Garten Balaton pódiumán a professzorral többek között az alábbi kérdésekre keressük a választ: Vajon mérhető-e a művészi teljesítmény, és ha nem, vajon mitől válik meghatározóvá, kiemelkedővé egy-egy alkotó a maga korában, és miért vannak sokan, akiknek nagyságát csak haláluk után ismeri fel a társadalom?

 

Vasárnap Egri Jánossal találkozhatunk a Garten Balaton színpadán, akivel a rendszerváltás előtti műgyűjtés sokak számára ismeretlen világát fogjuk feltérképezni.​ Egri Jánost egy ország ismeri a képernyőről, azt azonban kevesen tudják róla, hogy már a hatvanas években belevetette magát a műgyűjtés izgalmába és emelgette a tárcsát a szocializmus kezdetleges aukcióin, akkor, amikor a pénznek igazán értéke nem volt.

A művészet sok mindenkihez elvezette őt a vasfüggönyön innen és túl. Rádió interjút készíthetett Vasarelyvel, filmet forgatott Schöfferről, felkereste Bortnyikot, jó viszonyt ápolt Czóbellel, aki még portréképet is festett róla. A pódiumbeszélgetésen Schneller János művészettörténész és Bánki Ákos képzőművész Egri Jánost a műgyűjtés nagy és évtizedeken át tartó kalandjáról kérdezi.

 

A vasárnapi beszélgetést tárlatvezetés zárja, ahol a közönség a Garten Balaton Művészeti Vásár képeivel ismerkedhet meg közelebbről a Petrányi Pincészet borait kóstolva.

 

Legyen a vendégünk egy szép és tartalmas hétvégére a Garten Balaton kerthelyiségében, ahol személyes történeteken keresztül ismerkedhet a művészet kalandos világával!

bottom of page